Dvije kuće

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 7:24-27
24 Tko sluša ove moje riječi i izvršava ih, sličan je razboritu čovjeku koji sagradi svoju kuću na stijeni. 25 I udari pljusak, dođoše vode, zapuhaše vjetrovi i napadoše onu kuću; ali ona ne pade, jer je bila sagrađena na stijeni. 26 Nasuprot, tko sluša ove moje riječi, ali ih ne izvršava, nalik je na luda čovjeka koji sagradi svoju kuću na pijesku. 27 I udari pljusak, dođoše vode, zapuhaše vjetrovi i napadoše onu kuću. Ona pade, i njezin je pad bio velik.

Tko sluša ove moje riječi i izvršava ih, sličan je razboritu čovjeku koji sagradi svoju kuću na stijeni.

Matej 7:24

DA provjere stabilnost dviju kuća, inženjeri su simulirali uragan treće kategorije uz pomoć snažnih ventilatora koji su stvarali udare vjetra od 161 kilometar na sat, u trajanju od po deset minuta. Prva kuća nije bila građena u skladu s protuuraganskim građevinskim propisima, a podovi i krov druge napravljeni su od armiranog betona. Prva kuća se tresla i na kraju srušila, a druga je kuća ostala čitava, s tek nekoliko neznatnih oštećenja. Jedan od inženjera zaključio je rezultate provjere pitanjem: »U kojoj biste kući radije živjeli?«

Završavajući svoje učenje o vrijednostima života u Kraljevstvu, Isus je rekao: »Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na na litici« (r. 24, K. S.). Zapuhali su žestoki vjetrovi, ali kuća je opstala. Nasuprot tome svatko »tko sluša ove moje riječi, ali ih ne izvršava, nalik je ludu čovjeku koji sagradi svoju kuću na pijesku« (r. 26). Kad su zapuhali žestoki vjetrovi, kuća se srušila. Isus je svojim slušateljima ponudio dvije mogućnosti: graditi svoj život na čvrstom temelju poslušnosti njemu ili na nestabilnom pijesku svojih vlastitih odabira. I mi se nalazimo pred istom odlukom. Hoćemo li svoj život graditi na temelju koji je Isus i poslušnosti njegovim riječima ili neposlušnosti njegovim uputama?

– Marvin Williams

Želimo li opstati u životnim olujama, gradimo na Kristu.