Prenošenje istine

Pročitajte: Ponovljeni zakon 4:9-14
9 Samo se čuvaj i dobro pazi da ne zaboraviš što si svojim očima vidio, i da ti to ne iščezne iz srca dok si god živ! Objavi to svojoj djeci i djeci svoje djece! 10 Nemoj zaboraviti onaj dan kad si stajao na Horebu pred Gospodinom, svojim Bogom, kad mi zapovjedi Gospodin: Saberi mi narod! Hoću im objaviti svoje zapovijedi, da nauče bojati me se, dok su živi na zemlji, i da to nauče i svoju djecu! 11 Tada pristupiste i stadoste pod gorom. A gora je ognjem gorjela do samoga neba, opkoljena tamom, oblakom i mrakom. 12 Gospodin vam tada progovori ispred ognja. Glas riječi čuste, ali lika ne mogoste vidjeti. Samo glas čuste. 13 On vam objavi svoj Savez, koji vam zapovjedi da držite deset zapovijedi, i napisa ih na dvije kamene ploče. 14 Meni tad zapovjedi Gospodin da vas naučim zakone i zapovijedi, da ih izvršavate u zemlji u koju prelazite, kako biste je uzeli u posjed.

Objavi to svojoj djeci i djeci svoje djece!

Ponovljeni zak. 4:9

U nemogućnosti da osobno vide svoje unuke zbog opasnosti od zaraze, mnogi bake i djedovi tražili su nove načine povezivanja tijekom pandemije COVID-19. Nedavno istraživanje pokazalo je da su mnogi od njih prihvatili slanje poruka i društvene mreže kao sredstvo održavanja dragocjene veze sa svojim unucima. Neki su u svojim domovima zajedno sudjelovali u izravnim prijenosima bogoštovlja.

Jedan od najljepših načina da roditelji i bake i djedovi utječu na svoju djecu je prenošenje istina iz Svetog pisma. U 4. poglavlju Ponovljenog zakona Mojsije opominje Božji narod da ne zaboravi što je svojim očima vidio i da mu »to ne iščezne iz srca« (r. 9). Govorenje o tome svojoj djeci i djeci svoje djece omogućit će da nauče bojati se Boga (r. 10) i žive u skladu s njegovom istinom u zemlji koju im je dao.

U odnosima koje nam Bog daje s našim obiteljima i prijateljima treba uživati. Prema Božjem naumu, odnosi trebaju služiti da se njegova mudrost prenosi s jednog naraštaja na drugi, za »odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo« (2 Timoteju 3:16,17). Kada prenosimo Božju istinu i njegovo djelovanje u našem životu sljedećem naraštaju – SMS porukom, pozivom, videoporukom ili neposrednim razgovorom – pomažemo da prepoznaju i uživaju u Božjem djelovanju u njihovu životu.

– Kirsten Holmberg

Bože, hvala ti za baštinu vjere koju nalazimo u Bibliji.