Samo zamolite!

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:4-7
4 Radujte se svagda u Gospodinu; opet velim: radujte se! 5 Blagost vaša neka bude poznata svim ljudima! 6 Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe! 7 I Božji mir, koji nadilazi svaki um, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu.

Nemate jer ne molite.

Jakovljeva 4:2

RADOSNI povici koji su dolazili iz našeg podruma pripadali su mojoj supruzi Shirly. Satima se mučila napisati crkveni bilten s najnovijim vijestima i bila je spremna odustati. U svojoj tjeskobi i neodlučnosti, molila je za Božju pomoć i pomoć prijatelja na društvenim mrežama. Ubrzo je projekt dovršen zaslugom timskog rada.

Iako je pisanje biltena mala stvar u životu, male (i ne tako male) stvari mogu izazvati zabrinutost ili tjeskobu. Možda ste roditelj koji prvi put prolazi različite faze odgoja djece, student suočen s novootkrivenim akademskim izazovima, netko tko tuguje zbog gubitka voljene osobe ili imate probleme kod kuće, na poslu ili u služenju. Ponekad smo nepotrebno na samom rubu jer ne molimo Boga za pomoć (r. 2).

U 4. poglavlju Poslanice Filipljanima Pavao je Isusovim sljedbenicima u tome gradu i nama pokazao tko je u vrijeme potrebe na prvoj liniji obrane: »Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe« (r. 6). Kad se život zakomplicira, potrebni su nam podsjetnici poput stare crkvene pjesme Kakav prijatelj je Isus: »Kako često mir nam treba / zašto zalud muke te? / Zašto brige ne bi svoje / mi svom Bogu rekli sve?«

I dok tražimo njegovu pomoć, možda će nas Bog potaknuti da zamolimo druge ljude da nam pomognu.

– Arthur Jackson

Najprije zatražimo Božju, a onda pomoć drugih.