Sjemenje vremena

Pročitajte: Evanđelje po Marku 4:13-20
13 Tada nastavi: »Ne razumijete li ove prispodobe? Kako ćete onda razumjeti sve druge?«
14 »Sijač sije riječ. 15 Jedni stoje uz put na koji je bila posijana riječ. To su oni koji je čuju. A onda odmah dolazi sotona i oduzme riječ koja je bila posijana u njihova srca. 16 Slični su oni što primaju sjeme na kamenito tlo. Oni čuju riječ i odmah je primaju s radošću. 17 Ali ne daju da uhvati korijen, nego su nepostojani. Kad zbog riječi dođe nevolja ili progonstvo, onda odmah posrću. 18 Drugi su oni kojima sjeme padne među trnje. Oni slušaju riječ. 19 Ali svjetske brige, varavo bogatstvo i ostale strasti uvuku se i zaguše riječ, tako da ostane bez roda. 20 Koji su napokon posijani na dobru zemlju, to su oni koji slušaju riječ, primaju je u se i donose tridesetorostruk, šezdesetorostruk i stostruk rod.«

Koji su napokon posijani na dobru zemlju, to su oni koji slušaju riječ, primaju je u se i donose… rod.

Marko 4:20

LJUDI koji su 1879. godine gledali što radi William Beal, vjerojatno su mislili da je lud. Vidjeli su profesora botanike kako puni dvadeset boca raznim sjemenjem, a zatim ih zakopava duboko u zemlju. Ono što nisu znali je da Beal započinje ispitivanje održivosti sjemenja koji će trajati stoljećima. Svakih dvadeset godina iskopali bi jednu bocu, posijali njezino sjeme i gledali koje će sjeme proklijati.

Isus je govorio o sijanju sjemenja, često uspoređujući sjetvu sa sijanjem riječi (r. 15). Podučio ih je da neko sjeme ugrabi sotona, drugo padne na kamenito tlo i ne uspije pustiti korijenje, a neko uguši trnje životnih nedaća (r. 15-19). Dok širimo Radosnu vijest, ne odlučujemo mi koje će sjeme niknuti i preživjeti. Na nama je samo da sijemo sjeme Evanđelja – govorimo drugima o Isusu. »Idite u sav svijet i propovijedajte evanđelje svim stvorenjima!« (16:15) rekao je Isus.

Godine 2021. iskopana je još jedna Bealova boca. Znanstvenici su posijali sjemenje. Neko je proklijalo nakon više od 142 godine. Dok s Božjom pomoći svjedočimo svoju vjeru drugima, nikada ne znamo hoće li riječ koju smo posijali pustiti korijenje i kada. No ohrabrujuće je da sjeme Radosne vijesti neće ostati bez ploda ako padne »na dobru zemlju… i donese plod« (r. 20, K. S.).

– Kenneth Petersen

Bože, daj nam da s drugima razgovaramo o Isusu.