Kad znanje boli

Pročitajte: Propovjednik 1:12-18
12 Ja, propovjednik, bio sam kralj nad Izraelom u Jeruzalemu. 13 Upravih srce svoje prema tome da sve što biva pod nebom istražim i razaberem mudrošću. Loš posao! Dade ga Bog ljudima da se oko njega muče. 14 Vidjeh svako djelo koje biva pod suncem – a eto: sve je taština i trka za vjetrom! 15 Što je krivo, ne može se ispraviti. Čega nema, ne može se brojiti. 16 I tada rekoh svojemu srcu: Eto, ja postigoh sebi veću i višu mudrost negoli svi što su preda mnom vladali nad Jeruzalemom. Mnogo znanja i mnogo mudrosti nauči moj duh. 17 Ali kad upravih svoje srce tome da upoznam što je s mudrošću i znanjem, s ludošću i bezumljem, uvidjeh: I to je trka za vjetrom. 18 Jer gdje je mnogo mudrosti, tu je i mnogo brige. Množi li se znanje, množi se i muka.

Jer gdje je mnogo mudrosti, tu je i mnogo brige. Množi li se znanje, množi se i muka.

Propovjednik 1:18

ZACH Elder i njegovi prijatelji izišli su na obalu nakon dvadesetpetodnevnog splavarenja. Čovjek koji je došao po njihove splavi ispričao im je o virusu COVID-19. Mislili su da se šali. Ali dok su izašli na obalu, vidjeli su da su im mobiteli puni hitnih poruka njihovih roditelja. Bili su zapanjeni. Poželjeli su se vratiti na rijeku i pobjeći od onoga što sada znaju.

U palome svijetu znanje često donosi bol. Mudri Propovjednik primijetio je: »Mnogo mudrost mnogo jada; što više znanja, to više boli« (r. 18, K. S.). Tko nije zavidio djeci na njihovu blaženom neznanju? Oni još ne znaju za rasizam, nasilje i karcinom. Nismo li bili sretniji prije nego što smo odrasli i uočili vlastite slabosti i poroke? Prije nego što smo saznali tajne svoje obitelji zašto naš ujak puno pije ili zašto su se razveli naši roditelji?

Bol od znanja ne može se dokinuti. Jednom kada znamo, nema svrhe pretvarati se da ne znamo. Ali postoji više znanje koje nam daje snagu da izdržimo, čak i napredujemo. Isus je Riječ koja bijaše kod Boga, svjetlo koje svijetli u našem mraku (Ivan 1:1-5). Krist je za nas »postao mudrost od Boga, pravda, posvećenje i otkup« (1 Korinćanima 1:30). Vaša bol je vaš razlog da trčite k Isusu. On vas poznaje i stalo mu je do vas.

– Mike Wittmer

Ne uživamo u boli, ali ako nas tjera k Isusu, isplati se.