Uzajamno ohrabrivanje

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 3:7-19
7 Zato govori Duh Sveti:
»Danas, ako njegov glas čujete,
8 neka ne otvrdnu vaša srca,
kao za pobune u dan kušnje u pustinji.
9 Tamo me zaista iskušaše vaši očevi,
kušaše me, premda su gledali moja djela četrdeset godina.
10 Zato se razljutih na taj naraštaj i rekoh:
uvijek lutaju srcem i ne prepoznaše mojih putova.
11 Tako se zakleh u svome gnjevu:
oni neće nikada ući u moj Počinak.«
12 Nastojte, braćo, da u koga od vas srce ne bude zlo i nevjerno pa da otpadne od živoga Boga, 13 nego potičite jedni druge svaki dan, dok još traje ono »danas«, kako ne bi otvrdnuo tko od vas, zaveden grijehom. 14 Doista, postali smo zajedničari Kristovi, samo ako početno pouzdanje čvrsto održimo do kraja. 15 Još naime govori:
»Danas, ako njegov glas čujete,
neka ne otvrdnu vaša srca,
kao za one pobune.«
16 A koji su to čuli, pa se pubunili? Zar ne svi oni koji su izašli iz Egipta pod Mojsijem? 17 A na koje se ljutio četrdeset godina? Nije li na one koji sagriješiše pa im tijela padoše u pustinji? 18 A kojima se je zakleo da ne će ući u njegov počinak, ako ne onima koji se ne pokoriše? 19 I vidimo da nisu mogli ući zbog nevjerstva.

… nego potičite jedni druge svaki dan, dok još traje ono »danas«…

Hebrejima 3:13

NAKON još jednog tjedna u kojemu me je dotukao niz loših liječničkih nalaza, klonula sam u fotelju. Nisam htjela razmišljati ni o čemu. Nisam htjela ni s kim razgovarati. Nisam se mogla ni moliti. Pritiskali su me malodušnost i sumnja, a onda sam upalila televizor. Počela sam gledati reklamu u kojoj djevojčica razgovara sa svojim mlađim bratom. »Ti si pobjednik«, rekla mu je. Što ga je više hvalila, osmijeh mu je postajao sve veći. Moj također.

Božji se narod uvijek borio s malodušnošću i sumnjom. Citirajući Psalam 95., koji potvrđuje da Božji glas možemo čuti kroz Duha Svetoga, pisac Poslanice Hebrejima upozorava vjernike da izbjegavaju pogreške koje su Izraelci činili dok su lutali pustinjom (r. 7-11). »Nastojte, braćo, da u koga od vas srce ne bude zlo i nevjerno pa da otpadne od živoga Boga, nego potičite jedni druge svaki dan, dok još traje ono ‘danas’…« (r. 12,13), napisao im je.

Sa sigurnosnim užetom nade učvršćenim u Kristu, imamo sve što nam je potrebno da ustrajemo: međusobno ohrabrivanje unutar zajednice vjernika (r. 13). Kada jedan vjernik sumnja, drugi vjernici mogu pružiti potporu i sigurnost. Dok Bog jača nas, svoj narod, ponudimo snagu međusobnog ohrabrivanja jedni drugima.

– Xochitl Dixon

Bože, pomogni nam živjeti za tebe i hrabriti druge. Pročitajte Bibliju u 2022.: Ezekiel 40 – 41; 2 Petrova 3