Kakve ste osobe

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 4:12-16
12 Nitko neka ne prezre tvoju mladost; nego budi primjer vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći! 13 Dok ne dođem, posvećuj pozornost čitanju, bodrenju i poučavanju! 14 Ne zanemaruj milosti koja je u tebi i koja ti je dana po proroštvu polaganjem ruku starješinstva! 15 To promišljaj, tim se bavi, da tvoj napredak bude očigledan svima! 16 Pazi na sebe i na nauk; ustraj u tome! Jer to čineći, spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju.

Štoviše, budi uzorom vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći!

1 Timoteju 4:12, K. S.

NAKON desetljeća bez djece, 2011. moja supruga i ja odlučili smo početi ispočetka u novoj zemlji. Koliko god to bilo uzbudljivo, zahtijevalo je od mene da napustim posao na radiju koji sam jako volio. Bio sam izgubljen pa sam zamolio svog prijatelja Liama za savjet. »Više ne znam koji je moj poziv«, rekao sam potišteno. »Ovdje ne radiš na radiju?« upitao je. Rekao sam mu da ne radim. »A kako je tvoj brak?«

Iznenađen promjenom teme, rekao sam mu da smo Merryn i ja dobro. Zajedno smo se suočili s boli i to nas je zbližilo. »Predanost je srž Evanđelja«, rekao je. »Svijet treba vidjeti predane brakove poput vašega! Možda ne shvaćate kakav utjecaj već imate samim time kakve ste osobe.«

Kada je zbog teškoća u službi Timotej bio utučen, apostol Pavao mu nije zadao ciljeve koje mora postići. Umjesto toga, potaknuo ga je da živi pobožno, dajući primjer svojim riječima, ponašanjem, ljubavlju, vjerom i čistoćom (r. 12,13,15). Najbolje će utjecati na druge bude li živio čestito.

Lako je vrednovati život na temelju uspjeha u poslu, no ono što je najvažnije jest naš karakter. To sam zaboravio. Ali iskrena riječ, dobro djelo, čak i predan brak mogu učiniti veliku promjenu – jer kroz njih dio Božje dobrote dotiče svijet.

– Sheridan Voysey

Posao koji radimo nije tako važan kao osoba koja postajemo. Želimo biti sličniji tebi, Bože.