Nebo je bliže

Pročitajte: Otkrivenje 21:1-7
1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«
6 I reče mi:
»Gotov je. Ja sam Alfa i Omega:
početak i svršetak.
Ja ću žednome dati
iz izvora žive vode besplatno.
7 Onaj koji pobijedi baštinit će ovo,
i bit ću mu Bog, a on će meni biti sin.

I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori: »Evo Božjega šatora među ljudima… a sam će Bog biti s njima…«

Otkrivenje 21:3

NIKADA neću zaboraviti što je rekla jedna od mojih starijih prijateljica kad joj je sin neočekivano umro: »Sad mi se nebo čini bližim.« U svojoj tuzi trudila se pronaći utjehu gledajući na svoj gubitak Božjim očima. I začudo, udaljenost između Božjeg kraljevstva na zemlji i onoga na nebu se smanjila.

O Božjem novom nebu saznajemo kroz viđenja koje je Ivan imao i zabilježio u knjizi Otkrivenja. Možda te slike teško razumijemo, ali ranoj crkvi to nije bilo strano zbog toga što su poznavali starozavjetne knjige Ezekiela i Daniela. Kao što čitamo u Otkrivenju, Ivan je vidio »novo nebo i novu zemlju« (r. 1, K. S.) i shvatio da Bog priprema mjesto na kojemu će prebivati sa svojim narodom (r. 3). Ne samo da će tamo obrisati naše suze nego će zauvijek ukloniti avet smrti i boli, tuge i plača (r. 4). Bit ćemo ispunjeni neizmjernom radošću dok živimo u njegovoj prisutnosti, štujemo ga i uživamo u potpunom zajedništvu sa svojim bližnjima.

Riječi moje prijateljice sada se čine još dirljivijima, jer je umrla prije nekoliko godina. Iako mi nedostaje, nalazim nadu u njezinu primjeru traženja Božje pomoći i njegova kuta gledanja. Kad ju zamislim kako pjeva iz svega glasa u Božjoj prisutnosti u novom kraljevstvu, osmjehnem se i sjetim da se nebo sada i meni čini bližim.

– Amy Boucher Pye

Bože, hvala ti što nas otkupljuješ i činiš sve novo.