Svagdanja ovisnost

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:6-13
6 Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti! Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti. 7 Kad se molite, ne brbljajte kao neznabošci! Oni misle da će biti uslišani zbog svojih mnogih riječi. 8 Ne povodite se za njima! Jer zna vaš Otac što vam treba prije nego ga zamolite. 9 Ovako se molite:
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje!
10 Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja;
kako na nebu, tako i na zemlji!
11 Kruh naš svagdanji daj nam danas!
12 I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!
13 I ne uvedi nas u napast,
nego nas izbavi od zla!

Kruh naš svagdanji daj nam danas!

Matej 6:11

JEDNOGA subotnjeg jutra naša su mlađa djeca odlučila ustati rano i sami si pripremiti doručak. Umorni od napornog tjedna, moja supruga i ja pokušavali smo spavati barem do 7:00. Odjednom sam začuo glasan tresak! Skočio sam iz kreveta, sjurio niz stepenice i ugledao razbijenu zdjelu i kašu od zobenih pahuljica na podu, i Jonasa – našega petogodišnjaka – kako očajnički pokušava pomesti (više razmazati) gnjecavu kašu s poda. Moja djeca bila su gladna, ali su odlučila ne tražiti pomoć. Umjesto da odaberu ovisnost, odabrali su neovisnost, a rezultat uistinu nije bio kulinarski uspjeh.

Kad je riječ o ljudima, djeca trebaju rasti iz ovisnosti u neovisnost. Ali u našem odnosu s Bogom zrelost znači prelazak iz neovisnosti u ovisnost. Molitva je mjesto gdje vježbamo takvu ovisnost. Kad je Isus podučavao svoje učenike – i sve nas koji smo uzvjerovali u njega – da se mole »Kruh naš svagdanji daj nam danas« (Matej 6:11), učio nas je molitvu ovisnosti. Kruh je slika proviđanja, oslobođenja i vodstva (r. 11-13). Ovisni smo o Bogu za sve to, i više.

Nema samodostatnih vjernika u Isusa i nikada nećemo prestati trebati njegovu milost. Zbog toga svaki dan započnimo svjesni svoje ovisnosti: »Oče naš, koji jesi na nebesima…« (r. 9).

– Glenn Packiam

Isuse, ti si nas stvorio i skrbiš o nama. Pomogni nam da ti vjerujemo.