Potražite utočište

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 22:1-7
1 David sastavi, u vrijeme kad ga je Gospodin bio izbavio iz ruku svih njegovih neprijatelja i iz Šaulove ruke, u slavu Gospodinu ovu pjesmu.
2 On je pjevao:
»Gospodin, moja stijena, grad moj, izbavitelj moj!
3 Bog je branik moj: u njemu tražim utočište.
Štit moj, rog spasenja mojega!
Jakost moja, sloboda moja!
Izbavitelj moj, koji mi je pomogao u teškoj nevolji.
4 Zazvao sam Velehvaljenoga, Gospodina,
i već me oslobodio mojih neprijatelja.
5 Udarali su na me pobjesnjeli valovi smrti,
rijeke zla držale su me u tjeskobi.
6 Okovi su me pakla sapeli,
pale na me zamke smrti.
7 U nevolji svojoj povikah Gospodinu,
zavapih Bogu svojemu:
i on iz šatora svojega razabra glas moj,
do ušiju njegovih dođe vapaj moj.

Gospodin, moja stijena… Bog je branik moj: u njemu tražim utočište.

2 Samuelova 22:2,3

ŠKOLSKA košarkaška utakmica bližila se kraju. Roditelji i bake i djedovi bodrili su svoje igrače, a mlađa braća i sestre dječaka iz momčadi igrali su se u školskom predvorju. Odjednom su se oglasile sirene i zabljesnula svjetla u dvorani. Oglasio se protupožarni alarm. Djeca su u panici potrčala u dvoranu, tražeći svoje roditelje. Nije bilo požara; alarm se uključio slučajno. Gledajući djecu, bio sam zapanjen načinom na koji su bez ustručavanja potrčala u zagrljaj svojih roditelja. Kakva slika povjerenja u one koji mogu pružiti osjećaj sigurnosti i ohrabrenje kada se bojimo!

U Svetom pismu čitamo o vremenu kada je David bio u velikom strahu. Šaul i ostali njegovi neprijatelji (r. 1) su ga progonili. Nakon što ga je Bog izveo na sigurno, David je u znak zahvalnosti spjevao Bogu pjesmu hvale: »Gospodin, moja stijena, grad moj, izbavitelj moj!« (r. 2) Kad su ga okovi »pakla sapeli« i na njega pale »zamke smrti« (r. 6), David je zavapio Bogu i »on iz šatora svojega razabra« njegov glas (r. 7). Na kraju, David je rekao da ga je Gospodin njegov »izbavitelj«. On ga je oslobodio i izbavio (r. 18,20,49).

U vremenima straha i neizvjesnosti, dotrčimo do svoje Stijene (r. 32). Kad zazovemo ime Gospodnje, on će nam pružiti utočište i zaklon koji trebamo (r. 2,3).

– Dave Branon

Kad se bojimo, vjerujmo Bogu i veličajmo njegovo ime.