Dragocjena molitva

Pročitajte: Otkrivenje 5:6-10
6 I vidjeh posred prijestolja i četiriju bića i posred starješina Janganjca koji je stajao kao zaklan, a imao je sedam rogova i sedam očiju: to su sedam Božjih duhova poslanih po svemu svijetu. 7 On dođe i uze knjigu iz desnice onoga koji je sjedio na prijestolju. 8 Kad uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše pred Jaganjcem. Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih. 9 I pjevahu novu pjesmu:
»Dostojan si uzeti knjigu
i otvoriti njezine pečate,
jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju
ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;
10 i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima,
i kraljevat će na zemlji.«

I ove moje riječi… neka budu nazočne Gospodinu, Bogu našemu, dan i noć…

1 Kraljevima 8:59

CLARKOV orašac ili djetlić nevjerojatna je ptica. Svake se godine priprema za zimu skrivajući po četiri ili pet sjemenki pinjola na različitim mjestima, čak petsto sjemenki na sat. Zatim se, mjesecima poslije, vrati i pronađe te sjemenke, čak i pod debelim slojem snijega. Te ptice mogu zapamtiti čak deset tisuća mjesta na kojima su sakrile sjemenke – zadivljujući pothvat (posebno ako uzmete u obzir kako je nama teško upamtiti gdje smo ostavili naočale ili ključeve od auta).

No čak i takvo nevjerojatno pamćenja nije ni blizu Božjoj sposobnosti da zapamti naše molitve. On čuje svaku iskrenu molitvu, zapamti ju i odgovori čak i godinama poslije. U Otkrivenju Ivan je opisao »četiri bića i dvadeset i četiri starješine« koji štuju Gospodina na nebu. »Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih« (5:8).

Baš kao što je tamjan bio dragocjen u drevnom svijetu, naše su molitve dragocjene Bogu, zato ih neprestano drži pred sobom i čuva u zlatnim čašama! Važne su mu jer smo mu mi važni. Svojom nezasluženom dobrotom prema nama, on nam u Isusu nudi slobodan pristup (Hebrejima 4:14-16). Zato, molite hrabro! I znajte da ni jedna riječ neće biti zaboravljena ili zametnuta zbog čudesne Božje ljubavi.

– James Banks

Nebeski Oče, daj nam ustrajnost da se molimo i vjere da očekujemo ono što jedino ti možeš učiniti.