Završiti pobjedonosno

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 4:1-8
1 Zaklinjem te pred Bogom i Isusom Kristom koji će suditi žive i mrtve, njegovim dolaskom i njegovim kraljevstvom: 2 Propovijedaj riječ, nastoj oko toga kad imaš dobru priliku, ali i kad prilika nije dobra, uvjeravaj, opominji, ohrabruj sa svom strpljivošću i naukom! 3 Doći će naime vrijeme kad zdravi nauk ne će podnositi, nego će po svojim strastima skupiti sebi učitelje, da im golicaju uši. 4 I odvraćat će uši od istine, a okretat će se k bajkama. 5 A ti budi razborit u svemu, podnosi zlo, čini djelo evanđelista, svoju službu obavljaj potpuno! 6 Doista, ja se već žrtvujem, i približilo se vrijeme moga odlaska. 7 Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao. 8 Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde koji će mi dati Gospodin, pravedni sudac u onaj dan. A ne samo meni, nego i svima koji ljube njegov dolazak.

Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao.

2 Timoteju 4:7

U dobi od 103 godine Indijka Man Kaur natjecala se na Svjetskom prvenstvu u atletici 2019. u Poljskoj u kategoriji iznad 100 godina. Osvojila je zlato u četirima disciplinama (bacanju koplja, bacanju kugle, sprintu na 60 metara i trčanju na 200 metara). No, najviše je zapanjilo to što je trčala brže nego na prvenstvu 2017. Prabaka koja je ušla u svoje drugo stoljeće i pokazala kako završiti kao pobjednica.

Apostol Pavao je napisao Timoteju, svojemu mlađem učeniku: »…približilo se vrijeme moga odlaska« (r. 6). Razmišljajući o svom životu, čvrsto je vjerovao da završava pobjedonosno. »Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao« (r. 7, K. S.). Nije bio samouvjeren zato što je izbrojao svoja upečatljiva postignuća ili vidio utjecaj koji je imao na druge (iako je bio golem), nego zato što je »vjeru očuvao« (r. 7). Pavao je ostao vjeran Isusu. Kroz tuge i radosti slijedio je onoga koji ga je spasio od propasti. I znao je da mu je pripravio »vijenac pravde« (r. 8).

Pavao naglašava da ta kruna nije samo za odabrane, već je namijenjena »svima koji ljube njegov (Kristov) dolazak« (r. 8). I sada kad ulazimo u novu godinu, sjetimo se da je Isus nestrpljiv da nas okruni. Živimo tako da završimo pobjedonosno.

– Winn Collier

Bože, želimo te voljeti više od ičega i ikoga.