Blagoslov u suzama

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 5:1-12
1 Kad vidje Isus mnoštvo naroda, popne se na goru i sjede. Pristupiše mu njegovi učenici. 2 Tada otvori svoja usta i poče ih učiti:
3 »Blaženi siromašni u duhu!
Njihovo je nebesko kraljevstvo.
4 Blaženi žalosni!
Oni će se utješiti.
5 Blaženi krotki!
Oni će posjedovati zemlju.
6 Blaženi koji gladuju i žeđaju pravde!
Oni će se nasititi.
7 Blaženi milosrdni!
Oni će postići milosrđe.
8 Blaženi koji su čista srca!
Oni će Boga gledati.
9 Blaženi mirotvorci!
Oni će se zvati sinovi Božji.
10 Blaženi koji trpe progonstvo zbog pravde!
Njihovo je kraljevstvo nebesko.
11 Blaženi ste kad vas ljudi zbog mene grde i progone i o vama lažno govore sve zlo! 12 Radujte se i veselite se, jer je velika vaša plaća na nebesima. Jer su isto tako progonili i proroke prije vas.«

Blaženi žalosni! Oni će se utješiti!

Matej 5:4

NEDAVNO sam primio e-poštu mladića koji mi je pisao da je njegov otac (star samo šezdeset i tri godine) u bolnici u kritičnom stanju, i da se bori za život. Iako se nikada nismo upoznali, posao njegova oca i moj imali su mnoge dodirne točke. Sin me, pokušavajući ga razveseliti, zamolio da pošaljem njegovu ocu videoporuku ohrabrenja i molitve. Duboko dirnut, snimio sam kratku poruku i molitvu za ozdravljenje. Rečeno mi je da je njegov tata pogledao video i srdačno podigao palac gore. Nažalost, nakon nekoliko dana primio sam još jednu e-poštu u kojoj mi je mladić napisalo da je njegov otac, držeći za ruku svoju ženu, spokojno izdahnuo.

Srce mi je se steglo. Takva ljubav, i takva tuga. Obitelj je prerano ostala bez muža i oca. Ipak, iznenađujuće je čuti kako Isus naglašava da su upravo oni blaženi: »Blago onima koji tuguju«, kaže Isus (r. 4, K. S.). On ne kaže da su patnja i tuga dobri, već da se Božje milosrđe i dobrota izlijevaju na one kojima su najpotrebniji. Oni koji su svladani tugom zbog smrti ili čak vlastite grješnosti, najviše trebaju Božju pažnju i utjehu – a Isus im obećava da »će se utješiti!« (r. 4)

Bog korača prema nama, svojoj ljubljenoj djeci (r. 9). Blagoslivlja nas u našim suzama.

– Winn Collier

Bože, preplavljeni smo tugom zbog različitih gubitaka. Molimo te pomogni nam doživjeti tvoj blagoslov čak i u suzama.