Kao naš veliki učitelj

Pročitajte: Evanđelje po Luki 6:37-42
37 Ne sudite! Tada ne ćete biti suđeni. Ne osuđujte i ne ćete biti osuđivani! Opraštajte i bit će vam oprošteno. 38 Dajite i dat će vam se: dobru mjeru, punu, stresenu i preobilnu dat će vam u krilo. Jer će vam biti odmjereno jednakom mjerom kojom vi mjerite.«
39 A kaza im i prispodobu: »Može li slijepac voditi slijepca? Ne će li oba pasti u jamu? 40 Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki koji izuči jest kao njegov učitelj. 41 Što vidiš trun u oku svoga brata, a brvna u svojemu oku ne opažaš? 42 Kako možeš reći svome bratu: Brate, daj da izvadim trun iz tvojega oka, kad sam ne vidiš brvna u vlastitu oku? Licemjeru, izvadi najprije brvno iz svog oka, tada ćeš vidjeti kako izvaditi trun iz oka svojega brata!

Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki koji izuči jest kao njegov učitelj.

Luka 6:40

U viralnom videu trogodišnja učenica karatea s bijelim pojasom imitirala je svog trenera. Sa strašću i uvjerenjem djevojčica je s njim izgovorila zakletvu. Zatim je, vrlo staloženo i pozorno, ta mala loptica ljupkosti i energije oponašala sve što je njezin trener rekao i činio – očito prilično dobar posao!

Isus je jednom rekao: »Nije učenik nad učiteljem; svaki koji je potpuno poučen bit će ravan svome učitelju« (r. 40, K. S.). Rekao je svojim učenicima da nasljedovanje njega uključuje velikodušnost, ljubav, neosuđivanje (r. 37-38) i oprez u tome koga slijede: »Može li slijepac voditi slijepca? Neće li oba pasti u jamu?« (r. 39) Njegovi su učenici trebali uvidjeti da taj standard isključuje farizeje koji su bili slijepi vodiči – vodili su ljude u propast (Matej 15:14). I trebali su shvatiti koliko je važno slijediti svog Učitelja. Dakle, cilj Kristovih učenika bio je postati poput samog Isusa. Stoga je za njih bilo važno obratiti pozornost na Kristove upute o velikodušnosti i ljubavi te ih primijeniti.

Kao vjernici koji danas nastoje nasljedovati Isusa, prepustimo svoje živote našem Učitelju kako bismo mogli postati poput njega u znanju, mudrosti i ponašanju. On jedini može nam pomoći da budemo odraz njegove ljubavi.

– Marvin Williams

Naš Učitelju, pomogni nam da te budemo dostojni!