I mi smo stranci

Pročitajte: Levitski zakonik 19:32-37
32 Ustani pred sijedom glavom i poštuj starčevu osobu! Boj se Boga svojega! Ja sam Gospodin.
33 Ako stranac boravi u zemlji kod vas, ne smijete ga ugnjetavati. 34 Kao domaći iz vlastite sredine vaše neka vam bude stranac koji živi kod vas! Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Gospodin, Bog vaš.
35 Ne činite nepravde kod osude, kod mjere za dužinu, kod mjere za težinu, kod mjere za stvari što se sipaju! 36 Mjerila neka su vam prava, utezi pravi, efa prava i hin prav! Ja sam Gospodin, Bog vaš, koji sam vas izveo iz egipatske zemlje.
37 Tako dakle držite točno sve moje uredbe i zapovijedi! Ja sam Gospodin.«

Kao domaći iz vlastite sredine vaše neka vam bude stranac koji živi kod vas!

Levitski zak. 19:34

SVE je bilo bitno drukčije u novoj zemlji – jezik, škole, običaji, promet i vrijeme. Pitali su se hoće li se ikada prilagoditi. Ljudi iz obližnje crkve odmah su ih prihvatili kako bi im pomogli u novoj sredini, na početku novoga života. Patti je odvela par u kupnju, pokazala im lokalnu tržnicu i objasnila kako kupovati pojedine namirnice. Dok su lutali tržnicom, odjednom su im se oči razrogačile i lica ozarila kad su ugledali omiljeno voće iz svoje domovine – šipak. Kupili su po jedan za svako svoje dijete, a jedan su dali Patti u znak zahvalnosti. Mali plodovi i novi prijatelji donijeli su im veliku utjehu u njihovoj novoj nepoznatoj zemlju.

Bog je preko Mojsija dao popis zakona za svoj narod, koji je uključivao zapovijed: »Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak« (r. 4, K. S.). »Ljubi svojega bližnjega kao samoga sebe«, zapovjedio je dalje Bog. Isus je to nazvao drugom najvećom zapovijedi nakon ljubavi prema Bogu (Matej 22:39). Čak i Bog »štiti tuđince« (Psalam 146:9).

Osim što smo poslušni Bogu dok pomažemo novim prijateljima da se prilagode životu u našoj zemlji, mogli bismo se podsjetiti da smo i mi u pravom smislu »tuđinci i putnici na zemlji« (Hebrejima 11:13). I rast ćemo u iščekivanju nove nebeske zemlje koja dolazi.

– Anne Cetas

Bože, vodi nas da budemo pomoć strancima oko nas.