Kako se zoveš?

Pročitajte: Ruta 1:3-8,15-21
3 umre Elimelek, Noemin muž. Tako ostade ona sa svoja dva sina. 4 Oni se oženiše Moapkama. Jedna se zvala Orpa, druga Ruta. Kad su boravili tamo jedno deset godina, 5 umriješe i oba sina, Mahlon i Kiljon. Tako iza smrti svojih sinova i svojega muža ostade još sama žena. 6 Tada se ona podiže sa svojim snahama da se vrati iz moapske zemlje. Bila je naime u moapskoj zemlji doznala da je Gospodin pohodio svoj narod i opet mu dao kruha. 7 I tako ona sa svoje dvije snahe ostavi mjesto gdje je dotad stanovala. I kad pođoše putem da se vrate u Judinu zemlju, 8 reče Noemi svojim dvjema snahama: »Idite, vratite se, svaka u kuću svoje majke! Neka vam Gospodin plati ljubav koju iskazaste umrlima i meni!
15 Ali Noemi zamoli: »Eto, tvoja se jetrva vratila k svom narodu i svojim bogovima. Pa vrati se i ti i slijedi svoju jetrvu!«
16 A Ruta odvrati: »Ne sili me tako da te ostavim i da te ne slijedim dalje! Kamo ti ideš, tamo idem i ja, i gdje ti ostaneš, ondje ostajem i ja. Tvoj narod moj je narod i tvoj Bog moj je Bog.
17 Gdje ti umreš, umrijet ću i ja, i ondje hoću da i ja budem pokopana. Gospodin neka učini sa mnom što hoće! Samo me smrt može rastaviti od tebe.«
18 Kad Noemi vidje da je tvrdo naumila ići s njom, presta je odvraćati. 19 Tako odoše obje dalje dok dođoše u Betlehem. Kad dođoše u Betlehem, sav se grad uzbuni zbog njih. Žene su pitale: »Nije li ono Noemi?« 20 Ona im je odgovarala: »Ne zovite me Noemi, zovite me Mara! Jer Svemogući pusti na me veliku gorkost. 21 Bogata sam otišla, praznih ruku vraća me Gospodin. Što me zovete Noemi kad istupi Gospodin protiv mene i kad Svemogući tugu na me navali?«

Ne zovite me Noemi, zovite me Mara! Jer Svemogući pusti na me veliku gorkost.

Ruta 1:20

JEN se ponovno udala nakon što joj je prvi muž umro. Djeca njezina novog supruga nikad ju nisu prihvatila, a sada kada je i on preminuo, mrze ju jer je ostala u domu njihova djetinjstva. Suprug joj je ostavio skromnu svotu da ju zbrine; a njegova djeca kažu da im krade nasljedstvo. Jen je, razumljivo, obeshrabrena i ogorčena.

Noemin suprug preselio je obitelj u Moab, gdje su umrli on i njihova dva sina. Godinama poslije Noemi se vratila u Betlehem praznih ruku, sa svojom snahom Rutom. Stanovnici su se pitali: »Nije li ono Noemi?« (r. 19) Rekla je da ju ne zovu imenom koje znači »slatka«, nego Mara, što znači »gorka«. »Bogata sam otišla, praznih ruku vraća me Gospodin«, rekla je (r. 20,21).

Osjećate li možda i vi tu »gorkost«? Razočarali su vas prijatelji, obitelj ili vam se zdravlje pogoršalo. Zaslužili ste bolje, ali to niste dobili. I sada ste ogorčeni.

Naomi se vratila u Betlehem ogorčena, ali vratila se. I vi možete doći kući. K Isusu, Rutinu potomku, rođenom u Betlehemu. Odmorite se u njegovoj ljubavi.

S vremenom je Bog Noeminu ogorčenost zamijenio radosnim ispunjenjem svoga savršenog plana (4:13-22). On može odagnati i vašu ogorčenost. Dođite kući k Njemu.

– Mike Wittmer

Oče, dolazimo pronaći svoj odmor u tvome Sinu.