Najusamljeniji čovjek

Pročitajte: Knjiga Postanka 39:11-22
11 A kad jednoga dana on dođe u kuću, da napravi svoj posao, a nije bilo nikoga od ukućana unutra, 12 uhvati ga ona za haljinu i reče: »Ugodi mi!« A on pusti svoju haljinu u njezinoj ruci, pobježe i otrča van. 13 Kad ona vidje da je ostavio haljinu u njezinoj ruci i pobjegao, 14 viknu svojim ukućanima i reče im: »Vidite! Dovede nam Hebrejca da šalu zbija s nama. On uđe k meni da me navede na zlo; a ja glasno povikah. 15 A kad je on čuo da sam glasno povikala, ostavi svoju haljinu kod mene, pobježe i otrča van.« 16 I ona stavi njegovu haljinu uza se, dok njegov gospodar dođe kući. 17 Njemu pripovjedi isto, naime: »Rob hebrejski, kojega si nam doveo, uđe k meni da se šali sa mnom. 18 Ali kad ja povikah iza glasa, ostavi on svoju haljinu kod mene i pobježe van.«
19 I kad ču gospodar riječi svoje žene koje mu izgovori: »Tako mi učini tvoj sluga, tvoj rob«, razgnjevi se veoma. 20 Gospodar uhvati Josipa i baci ga u tamnicu gdje su ležali kraljevi sužnji. I ležao je tamo u tamnici. 21 Ali je Gospodin bio s Josipom i pridobi mu srca; osobito mu svrati tamničarovu milost. 22 I povjeri tamničar Josipu sve sužnje što su bili u tamnici; sve što bi se tamo činilo, činilo bi se po njegovoj zapovijedi.

I ležao je tamo u tamnici. Ali je Gospodin bio s Josipom i pridobi mu srca…

Postanak 39:20,21

DANA 20. srpnja 1969. Neil Armstrong i Buzz Aldrin izišli su iz svoga lunarnog modula za slijetanje na Mjesec i postali prvim ljudima koji su hodali njegovom površinom. No ne razmišljamo često i o trećoj osobi u njihovu timu, Michaelu Collinsu, koji je upravljao zapovjednim modulom Apolla 11.

Nakon što su se Neil i Buzz spustili niz ljestve kako bi provjerili mjesečevu površinu, Michael je čekao sam na drugoj strani Mjeseca. Nije bio u kontaktu ni s Neilom, ni Buzzom, ni s ikim na zemlji. NASA-ina kontrola misije komentirala je: »Još od Adama nijedan čovjek nije doživio takvu samoću kao Mike Collins.«

Postoje trenuci kada se osjećamo potpuno samima. Zamislite kako se Josip, Jakovljev sin, osjećao kad je odveden iz Izraela u Egipat nakon što su ga njegova braća prodala (37:23-28). Zatim je iskusio i drugu vrstu izolacije kada je bačen u tamnicu pod lažnim optužbama (39:19,20).

Kako je Josip preživio u tamnici, u stranoj zemlji, bez obitelji? Poslušajte ovo: »Ali je Jahve bio s njim…« (r. 21, K. S.). U 39. poglavlju Knjige Postanka četiri puta podsjećamo se na tu utješnu istinu.

Jeste li sami, možda izolirani od drugih? Sjetite se Isusova obećanja: »Evo, ja sam s vama u sve dane…« (Matej 28:20)

– Dave Branon

Oče, hvala ti što si s nama kao što si bio i s Josipom.