Dobri pastir

Pročitajte: Ezekiel 34:11-16
11 Jer ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću se sam zauzeti za svoje stado i nadgledati ga.
12 Kao što pastir nadgleda svoje stado, kad je kod svojih razasutih ovaca, tako ću i ja nadgledati svoje ovce i oslobodit ću ih iz svih mjesta, kamo su se razasuli kad je bilo mračno i tamno. 13 Izvest ću ih iz naroda, i sakupit ću ih iz zemalja, i dovest ću ih natrag u njihovu zemlju. Vodit ću ih na pašu na Izraelovim gorama, u dolinama i po svim krajevima naseljenim u zemlji. 14 Vodit ću ih na dobru pašu. Na visokim Izraelovim gorama bit će njihov pašnjak. Ondje će počivati na dobru pašnjaku i imat će masnu pašu na Izraelovim gorama.
15 Ja ću sam pasti svoje stado i ja ću ih sam odmarati, govori svemogući Gospodin. 16 Zalutale ću tražiti, odagnane dovesti natrag, ozlijeđene zaviti, bolesne okrijepiti i zdrave i jake čuvati. Past ću ih kako je pravo.

Kao što pastir nadgleda svoje stado, kad je kod svojih razasutih ovaca, tako ću i ja nadgledati svoje ovce…

Ezekiel 34:12

KADA je pastor Warren čuo da je jedan čovjek iz njegove crkve napustio ženu i djecu, zamolio je Boga da mu pomogne slučajno sresti tog čovjeka kako bi mogli razgovarati. I Bog je to učinio! Kada je Warren ušao u restoran, ugledao je gospodina u obližnjem separeu. »Imate li mjesta za još jednoga gladnog čovjeka?« upitao je. Uskoro su vodili ozbiljan razgovor i zajedno se molili.

Kao pastor, Warren je djelovao kao pastir u svojoj crkvenoj zajednici, baš kao što je Bog preko proroka Ezekiela rekao da će čuvati svoje stado. Bog je obećao da će paziti na svoje razasute ovce, spasiti ih i dovesti natrag (r. 12,13). On bi ih vodio na dobru pašu, tražio zalutale i vraćao odagnane, ozlijeđenima zavijao rane, bolesne krijepio i zdrave i jake čuvao (r. 14-16). Božja ljubav prema svome narodu odzvanja kroz svaku od tih slika. Iako Ezekielove riječi predviđaju Božja buduća djela, one odražavaju vječno srce Boga i Pastira koji će se jednoga dana objaviti u Isusu.

Bez obzira na našu situaciju, Bog dopire do svakoga od nas, nastojeći nas spasiti i paziti na nas na bogatom pašnjaku. On čezne da slijedimo dobrog Pastira, onoga koji polaže svoj život za svoje ovce (Ivan 10:14,15).

– Amy Boucher Pye

Dragi Bože, voliš nas čak i kada odemo od tebe i zalutamo. Pomogni nam da ostanemo u tvome stadu.