Vidjeti Isusa

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:1-11
1 Neka se ne plaši vaše srce! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! 2 Mnogo je stanova u kući mojega Oca. Kad ne bi bilo tako, kazao bih vam. Jer idem pripraviti vam mjesto. 3 I kad odem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja. 4 I kamo ja idem znate, i put znate.« 5 Toma mu odvrati: »Gospodine, ne znamo kamo ideš; pa kako možemo znati put?« 6 Isus mu reče: »Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni. 7 Kad biste poznavali mene, onda biste poznavali i mojega Oca. Odsad ga poznajete, poznajete jer ste ga vidjeli.« 8 Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.« 9 Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako onda veliš: Pokaži nam Oca? 10 Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, a i djela čini Otac koji ostaje u meni. 11 Vjerujte mi da sam ja u Ocu i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela!

Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Ivan 14:9

U dobi od četiri mjeseca Leo nikada nije vidio svoje roditelje. Rođen je s rijetkim sindromom koji mu je maglio vid. Za njega je to bilo kao da živi u gustoj magli. Ali onda su mu oftalmolozi dali posebne naočale.

Leov otac objavio je video na kojemu mu mama prvi put stavlja nove naočale. Bilo je dirljivo gledati kako se Leove oči polako prilagođavaju. Osmijeh mu je ozario lice jer je prvi put uistinu vidi svoju mamu. Neprocjenjivo. U tom je trenutku mali Leo mogao jasno vidjeti.

Ivan izvješćuje o razgovoru koji je Isus vodio sa svojim učenicima. Filip mu je rekao: »Gospodine, pokaži nam Oca!« (r. 8) Čak i nakon toliko vremena provedenog zajedno, Isusovi učenici nisu mogli prepoznati tko je točno ispred njih. On je odgovorio: »Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni?« (r. 10). Prije toga Isus je rekao: »Ja sam put i istina i život« (r. 6). To je šesta od sedam Isusovih izjava »Ja sam«. On nam govori da pogledamo kroz ove leće »ja sam« i vidimo tko je On uistinu jest sam Bog.

I mi smo slični učenicima. Borimo se, vid nam je zamagljen, ne uspijevamo se usredotočiti na ono što je Bog učinio i što može učiniti. Kad je Leo stavio posebne naočale, mogao je jasno vidjeti svoje roditelje. Možda mi trebamo staviti Božje naočale kako bismo jasno vidjeli tko je zapravo Isus.

– Kenneth Petersen

Isuse, pomogni nam svoj pogled usmjeriti na tebe.