Nezasluženi dar

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 1:12-16
12 Zahvaljujem onome koji mi dade jakost, Kristu Isusu, našemu Gospodinu, što me je držao za vjerna i postavio me za služenje, 13 a prije sam bio hulitelj, progonitelj i nasilnik. Ali sam pomilovan, jer sam ne znajući to činio u nevjeri. 14 Milost našega Gospodina s vjerom i ljubavi u Kristu Isusu izvanredno je obilovala prema meni. 15 Pouzdana je riječ i vrijedna da bude potpuno prihvaćena: Isus Krist je došao na svijet da spasi grješnike od kojih sam ja prvi. 16 Ali sam pomilovan zato da na meni prvome pokaže Isus Krist svu strpljivost, za pouku onima koji će vjerovati u njega za vječni život.

Isus Krist je došao na svijet da spasi grješnike od kojih sam ja prvi.

1 Timoteju 1:15

KAD mi je prijateljica nedavno dala dar, stvarno sam bila iznenađena. Nisam mislila da zaslužujem nešto tako lijepo od nje. Poslala ga je nakon što je čula da prolazim kroz stresno razdoblje na poslu. No i sama je bila izložena stresu, ako ne i više nego ja, s ostarjelim roditeljem, zahtjevnom djecom, preokretima na poslu i napetostima u braku. Nisam mogla vjerovati da je mislila na mene prije sebe, a njezin me jednostavan dar rasplakao.

Istina, svi možemo primiti dar koji nikada ne bismo mogli zaslužiti. Pavao je to rekao ovako: »Krist Isus dođe na svijet da spasi grešnike. Od njih sam prvi ja« (r. 15, K. S.). Iako je on nekada bio »hulitelj, progonitelj i nasilnik… Milost našega Gospodina… izvanredno je obilovala prema meni (r. 13,14). Uskrsli Isus dao je Pavlu duboko razumijevanje besplatnog dara milosti. Kao rezultat toga, naučio je što znači nezasluženo primiti dar i postao moćno oruđe Božje ljubavi. Mnogim je ljudima potom rekao što je Bog učinio za njega.

Samo kroz Božju milost primamo ljubav i milosrđe umjesto osude. Danas slavimo nezasluženu milost koju je Bog dao. Istražujmo kako tu milost pokazati drugima.

– Karen Pimpo

Dragi Bože, pomogni nam dublje razumjeti što znači proširiti svoj dar milosti na druge.