Nada u guduri

Pročitajte: Psalam 23
1 Gospod je moj pastir,
ništa mi ne nedostaje.
2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim
i počinem kraj mirnih voda.
3 On mi krijepi dušu.
Zbog svoga imena vodi me pravim stazama.
4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom,
ne bojim se zla jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i tvoja palica me tješe.
5 Spremaš preda mnom stol
naočigled mojim neprijateljima.
Glavu mi mažeš uljem;
moja se čaša prelijeva.

6 Samo će me sreća i milost pratiti
kroz sve dane života moga
i stanovat ću u kući Gospodnjoj
dok živim.

Ako bih morao i putovati tamnom gudurom, ne bojim se zla jer ti si sa mnom.

Psalam 23:4

WILLIAM Carey poznat je kao »otac modernih misija«. Međutim, kada je prvi put stigao u Indiju 1792. godine, ubrzo se suočio s bolesti, usamljenosti i siromaštvom. U to ga je vrijeme napustio i njegov suradnik u misiji, jedan od njegovih sinova umro je od dizenterije, a psihičko zdravlje njegove žene toliko se pogoršalo da mu je prijetila nožem.

»Nalazim se u stranoj zemlji bez prijatelja kršćana, bez velike obitelji i ičega što bi zadovoljilo njihove potrebe«, napisao je Carey. »Ovo je za mene doista ‘tamna gudura’.«

Careyevom tamnom gudurom bilo je nemoguće putovati. Ipak, napisao je: »Ali radujem se što sam ovdje unatoč tome; i Bog je ovdje.« Careyeva nada odjek je Davidove pjesme kad je napisao Psalam 23: »Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom« (r. 4, K. S.).

Nadu u životnim dolinama nalazimo u Pastiru koji s nama prolazi kroz njih. On obećava da s kojom god dolinom bili suočeni, jednom će joj doći kraj; jednom ćemo konačno sjesti za stol koji je on pripremio za nas u svome domu (r. 5,6).

Ako danas hodate kroz dolinu, usredotočite misali na slavnu budućnost dok se približavate svom Pastiru, izvoru sve sigurnosti. Razdoblja tame mogu postati razdoblja nade kada potvrdimo: »… ti si sa mnom« (r. 4).

– Chris Wale

Dobri Pastiru, hvala ti što si svaki korak s nama.