Odražavanje svjetla

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:4-9
4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze. 6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet.

U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima.

Ivan 1:4

DA bi prenio ljepotu odsjaja svjetlosti na svoje slike pejzaža u tehnici ulja na platnu, umjetnik Armand Cabrera drži se važnoga umjetničkog načela: »Odraz svjetlosti nikada nije tako jak kao izvorna svjetlost.« Primijetio je da su slikari početnici skloni preuveličavati odraz svjetlosti i rekao: »Odraz svjetlosti pripada sjeni i kao takav mora podržavati, a ne natjecati se s osvijetljenim dijelovima vaše slike.«

U Bibliji nalazimo sličan način razmišljanja o Isusu koji je »svjetlo ljudima« (r. 4). Ivan Krstitelj »dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu« (r. 7). Pisac evanđelja nam kaže: »On (Ivan) ne bijaše svjetlo; nego da svjedoči za svjetlo« (r. 8).

Kao i Ivana, Bog je i nas izabrao da odražavamo Kristovo svjetlo onima koji žive u sjenama nevjerničkog svijeta. To je naša uloga, »možda zato što nevjernici ne mogu podnijeti svu slavu njegova svjetla«.

Cabrera uči svoje studente da »sve na što pada izravno svjetlo, i samo postaje izvor svjetla«. Slično tome, Isus je kao »Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakog čovjeka« (r. 9), zato i mi možemo sjati kao svjedoci. Dok ga odražavamo, neka svijet bude zadivljen kako njegova slava sjaji kroz nas.

– Patricia Raybon

Obasjaj nas, prekrasno Svjetlo Božje. Molimo te, pomogni nam da sjajimo tvojim svjetlom ljudima u ovom svijetu.