Pavijan, magarica i mi

Pročitajte: Knjiga Brojeva 22:21-31
21 I Bileam usta ujutro, osedla svoju magaricu i pođe s moapskim knezovima.
22 Ali se raspali gnjev Božji, zato što on pođe, i anđeo Gospodnji stade mu na put da ga zaustavi. A on je jahao na svojoj magarici. Pratila su ga oba njegova momka. 23 I kad magarica vidje anđela Gospodnjega gdje stoji na putu s golim mačem u ruci, skrene magarica s puta i pođe u polje. Bileam je tukao magaricu da je opet vrati na put. 24 A anđeo Gospodnji stade u tjesnac među vinogradima, gdje je s obje strane bio zid. 25 Kad magarica spazi anđela Gospodnjega, pritisne se uza zid i pritisne nogu Bileamovu o zid. I on ju je opet tukao. 26 Tada anđeo Gospodnji ode opet dalje i stade na jednom uskom mjestu, gdje se nije moglo skrenuti ni desno ni lijevo. 27 Kad magarica spazi anđela Gospodnjega, leže pod Bileamom na zemlju. Bileam se razljuti i stade tući magaricu štapom.
28 A Gospodin otvori usta magarici i ona reče Bileamu: »Što sam ti učinila da me tučeš već treći put?«
29 Bileam odgovori magarici: »Ti mi se još rugaš. Da imam mač u ruci, sad bih te ubio.«
30 A magarica odvrati Bileamu: »Zar nisam tvoja magarica, na kojoj si jahao od kad sam tvoja do današnjeg dana? Jesam li ti kad takvo što učinila?« On odgovori: »Nisi.«
31 Tada Gospodin otvori oči Bileamu, tako da ugleda anđela Gospodnjega gdje stoji na putu s golim mačem u ruci. I on se nakloni i pade ničice na svoje lice.

A Gospodin otvori usta magarici…

Brojevi 22:28

JACK je znao kako usmjeriti vlakove na pravi kolosijek. Tijekom devet godina rada nikada nije propustio skretnicu dok su se lokomotive približavale stanici Uitenhage u Južnoj Africi, pokazujući svojim zvižducima smjer kojim trebaju ići.

Jack je zapravo bio medvjeđi pavijan. O njemu se brinuo željeznički prometnik James Wide, a Jack se zauzvrat brinuo o Jamesu. Wide je, naime, izgubio obje noge u padu između željezničkih vagona koji su se kretali. Uvježbao je Jacka da mu pomaže u kućnim poslovima, a uskoro mu je Jack pomagao i na poslu. Naučio ga je kako reagirati na signale nadolazećih vlakova i povlačiti odgovarajuće poluge.

Biblija govori o još jednoj životinji koja je nekome pomogla na iznenađujući način Bileamovoj magarici. Bileam je bio poganski prorok koji je služio kralju koji je namjeravao nauditi Izraelu. Dok je Bileam jahao na svojoj magarici da pomogne kralju, »Tada Jahve otvori usta magarici, te ona progovori Bileamu (r. 28, K. S.). Njezin je govor bio jedan od načina na koji Bog »otvori oči Bileamu« (r. 31), te ga upozorio na opasnost i spriječio ga da naudi njegovu narodu.

Pavijan na željeznici? Magarica koja govori? Zašto ne? Ako Bog može upotrijebiti te nevjerojatne životinje u dobre svrhe, vjerujmo da može i nas. Gledajući u njega možemo postići više nego što smo ikada mislili da je moguće.

– James Banks

Želimo ti služiti, Bože! Pomogni nam da živimo za tebe.