Sjeme vjere

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 3:8-16
8 Konačno, budite svi složni, puni sućuti i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni. 9 Ne vraćajte zla za zlo, ni uvrede za uvredu, nego nasuprot blagoslivljajte, jer ste na to pozvani, da baštinite blagoslov. 10 Jer
»tko ljubi život
i hoće vidjeti dobre dane,
neka susteže svoj jezik od zla,
i svoje usne da ne govore prijevare!
11 Neka se kloni zla i neka čini dobro;
neka traži mir i neka hrli za njim!
12 Jer su Gospodinove oči upravljene na pravednike,
i njegove uši slušaju njihovu molitvu,
a lice je Gospodinovo protiv onih koji zlo čine.«
13 I tko da vam naudi ako revnujete za dobro? 14 Ali ako i trpite zbog pravde, blaženi ste! Ne dajte se od njih zastrašiti niti uznemiriti. 15 Neka vam Krist Gospodin bude svetinja u srcima! Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama; 16 ali s krotkošću i poštovanjem, čiste savjesti, da se oni koji kleveću vaše dobro življenje u Kristu posrame u onome u čemu vas kude.

Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama.

1 Petrova 3:15

PROŠLOG proljeća, noć prije nego što je naš travnjak trebalo prorahliti, jaka oluja otpuhala je sjemenke s našeg stabla javora. Kada je motokultivator usitnio zbijeno tlo, posadio je stotine sjemenki javora u moj vrt. Nakon samo dva tjedna vidjela sam mlade izdanke javorove šume koja je nicala na mojem travnjaku!

Dok sam (frustrirano) promatrala sjemenke zasijane na pogrešnom mjestu, bila sam zapanjena plodnim obiljem novog života koje je iznjedrilo jedno stablo. Svako od minijaturnih stabala postalo je za mene slika novog života u Kristu koji ja mogu podijeliti s drugima. Svatko od nas imat će tijekom života nebrojene prilike dati »odgovor svakomu tko vam zatraži razlog nade koji je u vama« (r. 15, K. S.).

Kada trpimo »zbog pravde« (r. 14) oslonjeni na nadu u Isusa, to je vidljivo onima oko nas i moglo bi zainteresirati one koji još osobno ne poznaju Boga. Kada nas zatraže odgovor, ako smo spremni, podijelimo sjeme kroz koje Bog rađa novi život. Ne moramo to učiniti sa svima odjednom u nekoj duhovnoj oluji. Umjesto toga, nježno i s poštovanjem posijmo sjeme vjere u srce spremno primiti ga.

– Kirsten Holmberg

Isuse, hvala ti za sjeme vjere koje raste u našem životu. Pomogni nam podijeliti razlog nade tebe s onima koji te traže. Neka uzrastu u ljubavi prema tebi.