Vječni život

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 17:3-12
3 A ovo je vječni život: da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. 4 Ja sam tebe proslavio na zemlji, izvršio sam djelo koje si mi dao da činim. 5 A sada proslavi ti mene, Oče, kod sebe slavom koju sam imao kod tebe prije nego je postao svijet.
6 Ja objavih tvoje ime ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji su bili. Ti si ih dao meni, i tvoju riječ su držali. 7 Sad znaju da je sve što si mi dao od tebe. 8 Jer riječi koje si dao meni ja dadoh njima. Oni ih primiše i doista spoznaše da od tebe izađoh, i povjerovaše da si me ti poslao. 9 Ja se za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao, jer su tvoji. 10 Sve što je moje jest tvoje i što je tvoje jest moje, i ja se proslavih u njima. 11 Više nisam u svijetu – ali su oni u svijetu. Ja dolazim k tebi. Oče sveti, sačuvaj u svome imenu ove koje si mi dao, da budu jedno kao mi! 12 Dok sam bio s njima, čuvao sam u tvome imenu ove koje si mi dao, i sačuvao ih, i nitko od njih ne propade, osim sina propasti, da se ispuni Pismo.

A ovo je vječni život: da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.

Ivan 17:3

»NE boj se smrti, Winnie,« rekao je Angus Tuck, »boj se neživljenog života.« Taj citat iz knjige prema kojoj je snimljen film Besmrtna ljubav (Tuck Everlasting) zanimljiviji je zbog činjenice što to izgovara lik koji ne može umrijeti. U spomenutoj priči obitelj Tuck postala je besmrtna. Mladi James Tuck, koji se zaljubljuje u Winnie, moli ju da i ona potraži besmrtnost kako bi zauvijek bili zajedno. Ali mudri Angus shvaća da to trajanje zauvijek ne donosi ispunjenje.

U našoj kulturi uvriježilo se mišljenje da bismo bili istinski sretni kad bismo zauvijek bili zdravi, mladi i snažni. Ali tu ne nalazimo svoje ispunjenje. Prije nego što je otišao na križ, Isus se molio za svoje učenike i za buduće vjernike. Rekao je: »A evo kako se može imati vječni život spoznajom tebe, jedinog istinitog Boga i Isusa Krista, kojeg si ti poslao na zemlju« (r. 3, Knjiga o Kristu, Novi zavjet živim riječima). Naše ispunjenje u životu dolazi iz odnosa s Bogom kroz vjeru.

Isus se molio da njegovi učenici prihvate obrazac novog života: da drže njegovu riječ (r. 6), vjeruju da je Bog Otac poslao Isusa (r. 8) i da budu jedno (r. 11). Kao Kristovi vjernici, radujemo se budućem vječnom životu s njim. Ali dok živimo na zemlji, možemo živjeti život »u izobilju« (10:10, K. S.) koji je obećao upravo ovdje, upravo sada.

– Karen Pimpo

Isuse, pomogni nam živjeti životom u izobilju.