Istraživanje zvijezda

Pročitajte: Psalam 19:2-7
2 Nebesa pripovijedaju Božju slavu,
djelo njegovih ruku navješćuje nebeski svod.
3 Dan danu šapće tu vijest
i noć noći kazuje taj glas.
4 To nije govor niti riječi,
niti se njihov glas razabire.
5 Ipak njihov glas prodire po svoj zemlji,
njihov povik do na kraj svijeta.
Ondje je suncu razapeo šator na nebu,
6 koje izlazi kao zaručnik iz svoje ložnice,
veseli se kao junak koji je prevalio put.
7 Izlazi na rubu neba i kreće u svom luku drugom kraju.
Ništa se ne skriva njegovu žaru.

Podignite svoje oči prema nebu i gledajte: tko je to stvorio? On je onaj koji izvodi vojsku svega toga na broj,…

Izaija 40:26

GODINE 2021. višenacionalni napor doveo je do lansiranja svemirskog teleskopa James Webb na odredište udaljeno gotovo 1,6 milijuna kilometara od Zemlje kako bi bolje istražili svemir. Zavirit će u duboki svemir i ispitivati zvijezde i druga nebeska čuda.

To je doista zadivljujući primjerak astronomske tehnologije, a ako sve bude radilo, pružit će nam nevjerojatne fotografije i informacije. No njegova misija nije nova. Zapravo, prorok Izaija opisao je istraživanje zvijezda kada je rekao: »Podignite oči i gledajte: tko je to stvorio? On koji na broj izvodi vojsku njihovu, i koji ih zove po imenu« (r. 26, K. S.). »… noć noći« govori o našem Stvoritelju, »djelo njegovih ruku navješćuje nebeski svod« (Psalam 19:3), a s njim i bezbrojna svjetleća tijela koja nečujno krase naše noćno nebo.

Sam je Bog odlučio koliko ima svjetlećih tijela: »… on određuje broj zvijezdama, i svaku njezinim imenom naziva« (Psalam 147:4). Kada čovjek pošalje složene i zadivljujuće sonde da istražuju svemir, možemo očarani, s divljenjem uživati u otkrićima, jer svako opažanje upućuje na onoga koji je stvorio Sunčev sustav i sve izvan njega. »Nebesa pripovijedaju Božju slavu,…« (19:2).

– Dave Branon

Oče, hvala ti što si stvorio tako čudesan svemir