Tko sam ja?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:6-13
6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.

A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo.

Ivan 1:12

GODINE 1859. Joshua Abraham Norton proglasio se carem SAD-a. Norton se obogatio i sve izgubio pa je želio novi identitet: biti prvi američki car. Kad su novine objavile proglas ‘cara’ Nortona, većina čitatelja se nasmijala. Norton je davao izjave s ciljem ispravljanja bolesti društva, tiskao vlastiti novac i čak pisao pisma kraljici Victoriji tražeći od nje da se uda za njega i tako ujedine svoja kraljevstva. Nosio je kraljevske vojne odore koje su dizajnirali lokalni krojači. Jedan je suvremenik rekao da je Norton »od glave do pete« izgledao kao kralj. Ali, naravno, nije bio. Ne možemo biti netko tko nismo.

Mnogi od nas provode godine istražujući tko su i pitajući se koliko vrijede. Lutamo, pokušavajući se imenovati i odrediti, no samo Bog može doista reći istinu o tome tko smo. I, na sreću, on nas naziva svojim sinovima i kćerima kada primimo spasenje u njegovu Sinu Isusu. »A svima koji ga primiše«, piše Ivan, »dade vlast da postanu djeca Božja…« (r. 12, K. S.). Taj identitet je milosni dar. Mi smo njegova ljubljena djeca, oni koji »nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževljeve volje, nego od Boga« (r. 13).

Bog nam daje ime i identitet u Kristu. Ne trebamo se truditi ni uspoređivati s drugima, jer nam je on objavio tko smo.

– Winn Collier

Bože, znamo da smo tvoji, da smo djeca Kralja.