Ostanite u kontaktu

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:5-9
5 Kad se molite, ne budite kao licemjeri! Oni se najradije mole u sinagogama i na uličnim uglovima, da upadnu ljudima u oči. Zaista kažem vam, oni su već primili svoju plaću. 6 Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti! Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti. 7 Kad se molite, ne brbljajte kao neznabošci! Oni misle da će biti uslišani zbog svojih mnogih riječi. 8 Ne povodite se za njima! Jer zna vaš Otac što vam treba prije nego ga zamolite. 9 Ovako se molite:
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje!

Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti!

Matej 6:6

MADELEINE je običavala zvati svoju majku jednom tjedno. Kako je njezina majka ušla u zrele godine, zvala ju je sve češće. Bilo joj je važno da ostanu u kontaktu. Na isti način Madeleine se trudila da i njezina djeca održavaju tu vezu. Ponekad bi to bio dug razgovor ispunjen važnim pitanjima i odgovorima. U drugim slučajevima dovoljan je bio brzi poziv, tek toliko da se čuju. Poslije je napisala: »Dobro je da djeca ostanu u kontaktu. Dobro je za svu nas djecu da ostanemo u kontaktu s našim Ocem.«

Većina nas upoznata je s molitvom Očenaš u Matejevu evanđelju 6:9-13. Ali redci koji mu prethode jednako su važni jer daju ton onome što slijedi. Naše molitve ne smiju biti razmetljive, »da upadnu ljudima u oči« (r. 5). Ne postoji vremensko ograničenje naše molitve. Izgovaranje »mnogih riječi« (r. 7) ne znači da je molitva bolja. Čini se da je naglasak na održavanju redovitog kontakta s našim Ocem. On zna naše potrebe prije nego ga zamolimo (r. 8). Isus naglašava koliko je dobro za nas ostati u kontaktu s našim Ocem. Zatim nas upućuje: »Ovako se molite: Oče naš,…« (r. 9).

Molitva je dobar, vitalan izbor koji nas održava u kontaktu s Bogom i Ocem svih nas.

– John Blase

Oče, hvala ti što znaš naše potrebe i prije nego što ih izgovorimo.