Skrivena opasnost

Pročitajte: Psalam 140:5-9
5 Očuvaj me, Gospode, od ruku grešnika,
od čovjeka nasilja sačuvaj me,
od onih koji hoće da posrnu moji koraci!
6 Oholice mi namjestiše potajne zamke,
razapeše mreže na putu i staviše mi klopke.

7 Rekoh Gospodu: Ti si Bog moj!
Čuj, Gospode, glas molitve moje!
8 Gospode, Gospode moj, snago spasenja moga,
zaštiti glavu moju u dan boja!

9 Ne daj, Gospode, bezbožnicima što žele!
Ne daj da uspiju njihove zle namjere jer bi se uzoholili.

Gospode, Gospode moj, snago spasenja moga, zaštiti glavu moju u dan boja!

Psalam 140:8

»TATA!« Od prodornog povika naježile su mi se dlake na potiljku. Toby, moj petogodišnjak, mirno je sjedio i gledao me kako radim, a onda sam se okrenuo i vidio kako mlatara rukama. Čuo sam zujanje i sve mi je bilo jasno: ose. Posvuda!

Zaštitivši ga svojim tijelom, otrčao sam do kuće. Namazao sam ga kremom i provjerio ima li reakcija. Izbrojali smo ubode četiri ružne crvene mrlje. Nismo imali pojma da se na kraju našeg vrta nalazi osinje gnijezdo.

Kralj David također se bojao skrivenih opasnosti: »Oholice mi namjestiše potajne zamke, razapeše mreže na putu i staviše mi klopke« (r. 6). Nije mogao predvidjeti svaki tajni plan svojih neprijatelja da unište njegovu vladavinu i ugled.

Možda vam je poznat i ovaj strah ljudi u vašem domu ili na radnom mjestu žele vas omesti u vjeri jer slijedite Isusa. Ili ste svjesni skrivenih opasnosti od bolesti, nesreća i gubitaka.

Ipak, naša je nada ista kao i Davidova: »Jahve, Gospode moj, spasitelju silni moj, u dan boja zakloni mi glavu!« (r. 8, K. S.) Nijedna opasnost nije skrivena od njega. Bog nikada nije nespreman za bitku. On koristi planove onih koji nam žele zlo za svoje ciljeve i nosi nas kroz oluju životnih ‘uboda’.

Ne znamo kakve opasnosti vrebaju danas, ali držimo se onoga koji zna.

– Chris Wale

U tvojoj prisutnosti, Bože, nalazimo utočište. Hvala ti.