Mali, ali veliki

Pročitajte: Zaharija 4:4-10
4 Upitao sam anđela koji je govorio sa mnom: »Što to znači, gospodaru moj?« 5 Anđeo koji je govorio sa mnom odgovori mi: »Zar ne znaš što to znači?« Ja odgovorih: »Ne znam, gospodaru moj!« 6 Tada mi odgovori: »To je Gospodnja riječ Zerubabelu: Ne vojnom moći, niti silom, nego mojim duhom – veli Gospodin nad vojskama. 7 A tko si ti, velika goro? Pred Zerubabelom postat ćeš ravnica! On će iznijeti zabatni kamen s radosnim poklikom: Blago njemu, blago!« 8 Dođe mi ovako Gospodnja riječ: 9 »Zerubabelove ruke postavile su temelj ovome Hramu. Ruke će ga njegove i dovršiti. Tada ćeš spoznati da me je Gospodin nad vojskama poslao k vama. 10 Jer tko je god prezreo dan malih početaka, vidjet će pun radosti zabatni kamen u Zerubabelovoj ruci. A ovih sedam svjetiljaka Gospodnje su oči, koje prelaze svu zemlju.«

Jer tko je god prezreo dan malih početaka, vidjet će pun radosti zabatni kamen u Zerubabelovoj ruci.

Zaharija 4:10

HOĆU li uspjeti na Olimpijskim igrama? Mlada plivačica brinula se da pliva presporo. Ali kada je profesor matematike proučio njezinu tehniku plivanja, shvatio je kako poboljšati njezino vrijeme za šest sekundi znatnu razliku na toj razini natjecanja. Pričvrstivši senzore na leđa plivačice, nije uočio da su potrebne veće promjene koje bi poboljšale njezino vrijeme, nego sitni ispravci koji bi ju, ako ih primijeni, mogli učiniti pobjednicom.

Mali ispravci u duhovnom području mogu učiniti veliku razliku i za nas. Prorok Zaharija proslijedio je slično načelo ostatku obeshrabrenih Židova koji su se zajedno sa svojim graditeljem Zerubabelom borili za obnovu Božjeg hrama nakon izgnanstva. Svemogući Gospodin rekao je Zerubabelu: »Ne vojnom moći, niti silom, nego mojim duhom…« (r. 6).

»Jer, tko je prezreo dan skromnih početaka?« pitao se Zaharija (r. 10, K. S.). Prognanici su se brinuli da Hram neće biti nalik onomu izgrađenom za vrijeme vladavine kralja Salomona. Ali baš kao što je plivačica uspjela na Olimpijskim igrama i osvojila medalju nakon malih ispravaka u tehnici plivanja i Zerubabelovi graditelji naučili su da čak i mali, ispravan napor učinjen uz Božju pomoć može donijeti pobjedničku radost ako ga slave naša mala djela.

– Patricia Raybon

U Bogu malo postaje veliko.