Bog koji obnavlja

Pročitajte: Ezekiel 37:4-14
8 Ali evo, činim tvoj obraz tvrdim kao njihov i tvoje čelo tako tvrdo kao njihovo. 9 Kao dijamant, tvrđe od stijene, činim ti čelo. Ne boj ih se, ne dršći pred njihovim licem! Jer su uporan rod.«
10 Dalje mi reče: »Sine čovječji, uzmi sve riječi što ti ih priopćujem u svoje srce i slušaj ih svojim ušima! 11 Ustani, idi k zarobljenicima, k sinovima svojega naroda, govori im i reci: Ovako veli svemogući Gospodin, poslušali ili ne poslušali!« 12 Tada me duh podiže. Čuo sam za sobom glasan, silan šum, kao kada se diže sa svojega mjesta Gospodnja slava. 13 Naime huku krila onih bića što su se jedna drugih doticala i prasak kotača uz njih. Bio je glasan, silan šum.

Gle, ja ću staviti u vas duh, da oživite.

Ezekiel 37:5

DANA 4. studenoga 1966. godine katastrofalna poplava pogodila je Firencu u Italiji, potopivši poznato umjetničko djelo Giorgia Vasarija Posljednja večera. Više od dvanaest sati djelo je bilo uronjeno u vodu, mulj i lož ulje. Zbog omekšane boje i znatno oštećena drvenog okvira, mnogi su vjerovali da je slika neobnovljiva. Međutim, nakon mukotrpnoga pedesetogodišnjeg restauriranja, stručnjaci i volonteri uspjeli su prevladati konzervatorske izazove i obnoviti vrijednu sliku.

Kad su Babilonci osvojili Izrael, ljudi su se osjećali beznadno okruženi smrću i razaranjem. Bila im je potrebna obnova (Tužaljke 1). Tijekom tog razdoblja nemira, Bog je odveo proroka Ezekiela u dolinu i dao mu viđenje u kojemu je bio okružen suhim kostima. »Sine čovječji, mogu li opet oživjeti ove mrtvačke kosti?« upita Bog. Ezekiel je odgovorio: »Svemogući Gospodine, ti znaš« (r. 3). Bog mu je tada rekao da prorokuje nad kostima kako bi mogle ponovno živjeti. »Ja sam prorokovao«, ispričao je Ezekiel. »Tada je nastao šum,… Bio je štropot, i kosti su se stadoše pribirale, jedna uz drugu« (r. 7). Kroz to viđenje Bog je otkrio Ezekielu da obnova Izraela može doći samo preko njega.

Kada osjećamo da su stvari u životu slomljene i nepopravljive, Bog nas uvjerava da može ponovno sastaviti naše razbijene dijelove. On će nam dati novi dah i novi život.

– Kimya Loder

Dragi Bože, samo nas ti možeš u potpunosti obnoviti.