Snažne molitve

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 18:36-45
36 Kad je onda došlo vrijeme da se prinese žrtva, pristupi Ilija i pomoli se: »Gospodine, Bože Abrahamov, Izakov i Izraelov, danas objavi da si ti Bog Izraelov i ja tvoj sluga, i da sam ja sve ovo učinio po tvojoj zapovijedi! 37 Usliši me, Gospodine, usliši me i daj da upozna ovaj narod da si ti, Gospodine, pravi Bog i da si obratio njihova srca!« 38 Tada padne Gospodnji oganj i spali žrtvu paljenicu i drva, kamenje i zemlju, i popije vodu u jarku. 39 Kad to vidješe svi ljudi, baciše se ničice na svoje lice i povikaše: »Gospodin je pravi Bog, Gospodin je pravi Bog!« 40 A Ilija im zapovjedi: »Pohvatajte te Baalove proroke! Ne dajte da ni jedan od njih utekne!« Oni ih pohvataše, i Ilija ih odvede na potok Kišon i tamo ih smaknu.
41 Potom reče Ilija Ahabu: »Idi gore, jedi i pij! Jer čujem već hujanje dažda.« 42 Ahab ode gore kako bi jeo i pio. A Ilija se pope navrh Karmela, prignu se k zemlji i sakri svoje lice među koljena. 43 Tada zapovjedi svom sluzi: »Idi gore i pogledaj prema moru!« On ode gore, pogleda i javi: »Ništa se ne vidi.« On odgovori: »Idi još sedam puta!« 44 Kad bi sedmi put, javi: »Eno diže se od mora oblačić, malen kao čovječja ruka.« I on zapovjedi: »Idi, reci Ahabu: Upregni i silazi, da te ne uhvati dažd!« 45 A u najkraće vrijeme zamrači se nebo od vjetra i oblaka, i pade jak dažd.

A Ilija se pope navrh Karmela, prignu se k zemlji i sakri svoje lice među koljena.

1 Kraljevima 18:42

ZLATNA medalja bila je skoro njegova. Domaći favorit Matthew Hudson-Smith jurio je prema cilju. A onda, niotkuda, stvorio se zambijski trkač Muzala Samukonga. U napetoj završnici, u utrci Commonwealtha u Birminghamu 2022., tjeran nevjerojatnom brzinom, oteo mu je pobjedu na 400 metara.

Zaprepaštenje publike brzo se pretvorilo u šok i zabrinutost. Samukonga se srušio, povraćajući i snažno se tresući. Vidno iscrpljena, odvezli su ga u kolicima u bolnicu.

I prorok Ilija poznavao je taj osjećaj. Upravo je pobijedio protiv lažnih proroka koji su vodili Izrael na krivi put. »Usliši me, Gospodine, usliši i daj da upozna ovaj narod da si ti, Gospodine, pravi Bog i da si obratio njihova srca!« molio se (r. 37), i oganj se spustio s neba.

Ali tada, dok je tražio od Boga da okonča tešku sušu, nije mogao izgledati jadnije. »… prignuo se zemlji i sakrio lice među koljena« (r. 42, K. S.). Umoran i slab, Ilija se sklupčao kao malo dijete. Ipak, Sveto pismo opisuje ovu molitvu kao snažnu i učinkovitu (Jakovljeva 5:16-18).

Jeste li se ikada osjećali poput Ilije, pokušavajući se moliti potpuno iscrpljeni od životne trke? Snažne molitve dižu se kad smo najslabiji. Bogu nikada ne nedostaje snage.

– Chris Wale

Oče, dolazimo pred tebe baš takvi kakvi jesmo: slabi i iscrpljeni. Molimo te, snažno djeluj u našem životu.