Nagrade koje traju

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 9:24-27
24 Ne znate li da u trkalištu svi trče, ali jedan dobiva nagradu? Tako trčite da dobijete! 25 A svaki koji se bori, od svega se odriče: oni dakle da dobiju raspadljiv vijenac, a mi neraspadljiv. 26 Ja dakle tako trčim, ne kao na nesigurno; tako se borim, ne kao onaj koji udara u vjetar. 27 Nego trapim svoje tijelo i zarobljavam ga da tako, nakon što sam drugima propovijedao, sam ne budem isključen.

 

Doista, tjelesno vježbanje malo je korisno, a pobožnost je korisna za sve, jer ima obećanje sadašnjega i budućega života.

1 Timoteju 4:8

UKRAJINSKA atletičarka Larisa Latynina je 48 godina držala rekord od 18 olimpijskih medalja. Osvojila ih je 1956., 1960. i 1964. godine. A onda je Michael Phelps 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio 19. medalju, zlato u plivanju 4 x 200 metara slobodnim stilom. »Latynina je otišla u prošlost« objavio je časopis International Gymnast. Kad se raspao Sovjetski Savez, »zaboravili smo na nju«.

Apostol Pavao podsjeća nas da se veliki trud često zaboravlja. Sportaši se podvrgavaju velikom odricanju da bi osvojili propadljivo odličje (1 Korinćanima 9:25). No, nisu samo priznanja propadljiva. S vremenom izblijede ili čak potpuno nestanu i sjećanja na ta postignuća. Ako se sportaši toliko odriču da bi dobili nagradu na zemlji, nagradu koja će s vremenom biti zaboravljena, koliko bi se više Kristovi sljedbenici trebali truditi da dobiju neraspadljivi vijenac (r. 25).

Požrtvovnost i odlučnost sportaša nagrađuje se medaljama, peharima i novcem. Naš Otac na nebesima svoju djecu nagrađuje još više (Luka 19:17). Bog neće nikada zaboraviti služimo li mu iz ljubavi – njemu koji je nas prvi ljubio.

– C. P. Hia

Odricanje za Kraljevstvo nebesko nikada nije nenagrađeno.