Dobrohotnost

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:15,16,22-32
15 Držimo se istine u ljubavi i u svemu rastimo u onome koji je glava, Krist. 16 Od njega kao glave sve je tijelo sastavljeno i povezano svakom opskrbnom vezom, prema djelotvornosti odmjerenoj svakom pojedinom udu, te čini da tijelo raste i izgrađuje se u ljubavi.
22 S obzirom na prijašnji način života, odložite staroga čovjeka koji se raspada u prevarljivim požudama 23 i obnovite se duhom svojega uma. 24 Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.
25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Od njega kao glave sve je tijelo sastavljeno i… raste i izgrađuje se u ljubavi.

Efežanima 4:16

RAZMIŠLJAMO li o najboljim poslovnim praksama, neće nam pasti na pamet ljubaznost i velikodušnost. No prema riječima poduzetnika Jamesa Rheea, trebale bi. Kao izvršni direktor tvrtke na rubu propasti shvatio je da je davanje prednosti onome što on naziva »dobrohotnost« – »kultura ljubaznosti« i duh davanja – spasilo tvrtku i dovelo do njezina procvata. Stavljanje tih osobina u središte pozornosti dalo je ljudima potrebnu nadu i poticaj da se ujedine, unaprijede i riješe probleme. Rhee objašnjava da je »dobrohotnost… prava vrijednost koja može osnažiti i umnožiti.«

I u svakodnevnom životu lako je razmišljati o vrednotama poput ljubaznosti kao nejasnim i neopipljivim, koje dolaze na red nakon naših prioriteta. Ali, kao što je apostol Pavao naučavao, te su vrednote najvažnije.

Pišući novoobraćenim vjernicima, Pavao je naglasio da je svrha života vjernika mijenjanje kroz Duha u zrele članove Kristova tijela (r. 15). Zbog toga svaka riječ i svako djelo ima vrijednost samo ako izgrađuje i koristi drugima (r. 29). Preobrazba u Isusu može se dogoditi samo svakodnevnim davanjem prednosti dobroti, suosjećajnosti i praštanju (r. 32).

– Monica La Rose

Kada nas Duh Sveti privuče drugim vjernicima u Krista, rastemo i sazrijevamo učeći jedni od drugih.