Odbacimo smeće

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 12:1-10
1 Ako se moram hvaliti, ne koristi doduše, doći ću na viđenja i Gospodnje objave. 2 Znam čovjeka u Kristu koji je prije četrnaest godina – da li u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – bio uznesen u treće nebo. 3 Znam da je taj čovjek – u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – 4 bio uznesen u raj, i čuo neizrecive riječi koje čovjeku nije slobodno govoriti. 5 Time ću se hvaliti, a sobom se ne ću hvaliti, osim svojim slabostima. 6 Jer kad bih se htio i hvaliti, ne bih bio bezuman jer bih istinu kazivao; ali se suzdržavam od toga da ne bi tko više pomislio o meni, nego što vidi na meni ili čuje od mene. 7 I da se ne bih uzoholio uzvišenim objavama, dan mi je trn u tijelu, sotonin anđeo, da me bije pesnicom, da se ne uzoholim. 8 Zato sam molio triput Gospodina da odstupi od mene. 9 I reče mi: »Dosta ti je moja milost jer se snaga u slabosti usavršava.« Rado ću se dakle hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni Kristova snaga. 10 Zato su mi ugodne slabosti, pogrde, nevolje, progonstva, tjeskobe zbog Krista, jer kad sam slab, onda sam jak.

… jer kad sam slab, onda sam jak.

2 Korinćanima 12:10

TIM Campbell, prvi pobjednik BBC-ijeva programa, pod naslovom The Apprentice (Šegrt), ispričao je kako je neuspjeh u poslu postao prekretnica u njegovu životu – i u njegovoj vjeri u Boga. Jurio je za uspjehom, ali kada je izgubio 50.000 funti, bio je očajan. Dok je »plakao na plaži u Brightonu, u zdjelu dagnji«, shvatio je, »Morao sam biti vrlo, vrlo tih i zapravo slušati Gospodina o tome što trebam sljedeće učiniti.« Taj trenutak kada se predao Bogu otkrio je »sve smeće« u njegovu životu. Osjetio je da ga Bog poziva da pomogne drugima da izbjegnu pogreške koje je on učinio.

Još jedan koji se dramatično predao Bogu nakon susreta s Isusom je apostol Pavao (Djela ap. 9:1-19). Slomljenost i slabost bile su mu ugodne (2 Korinćanima 12:10) jer je znao da se kroz njih Kristova snaga nastanila u njemu (r. 9). Ispričao je kako mu je Bog dao »trn u tijelu« da se ne uzoholi (r. 7). I rekao mu je: »Dosta ti je moja milost jer se snaga u slabosti usavršava« (r. 9).

Možda ne mislimo da išta dobro može proizići iz neuspjeha, ali Bog može upotrijebiti to iskustvo da nam pomogne svoj život posvetiti tome da ga štujemo. Kroz kušnje i slomljenost on nam pomaže da vjerujemo njemu umjesto da se toliko oslanjamo na sebe. I to je doista uspjeh.

– Amy Boucher Pye

Bože, ti možeš pretvoriti slabost u snagu. Pomogni nam oslanjati se na tebe u svemu.