Sveti Nikola

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 1:18-25
18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova mati Marija bila zaručena s Josipom, nađe se da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastadoše. 19 A Josip, njezin muž, bio je pravedan i nije je htio javno izvrgavati sramoti i smišljao je kako da je tajno otpusti.
20 Dok se je on bavio tom mišlju, javi mu se u snu Gospodnji anđeo i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, svoju ženu; jer što je u njoj začeto, od Duha je Svetoga. 21 Ona će roditi sina kojemu ćeš nadjenuti ime Isus; jer on će izbaviti svoj narod od njegovih grijeha.« 22 To se sve dogodi da se ispuni što je Gospodin kazao preko proroka:
23 »Eto, djevica će začeti i roditi sina,
i dat će mu se ime Emanuel«,
što znači »Bog s nama«.
24 Josip ustade od sna i učini kao što mu je bio zapovjedio Gospodnji anđeo. Uze k sebi svoju ženu 25 koja, a da je nije spoznao, rodi svojega sina. I dade mu ime Isus.

»Eto, djevica će začeti i roditi sina, i dat će mu se ime Emanuel«, što znači »Bog s nama«.

Matej 1:23

OSOBA poznata kao Sveti Nikola rođena je oko 270. godine u bogatoj grčkoj obitelji. Nažalost, roditelji su mu umrli kad je bio dječak, a on je živio sa svojim ujakom koji ga je volio i učio ga slijediti Boga. Dok je bio mladić, legenda kaže da je čuo za tri sestre koje nisu imale miraz za udaju i uskoro će biti osuđene na siromaštvo. Želeći slijediti Isusov nauk o darivanju potrebitima, uzeo je svoju nasljedstvo i svakoj sestri dao vrećicu zlatnika. Tijekom godina je ostatak novca podijelio hraneći siromašne i skrbeći za druge. U narednim stoljećima, Nikola je bio čašćen zbog svoje raskošne velikodušnosti i nadahnuo lik kojeg poznajemo kao Djed Mraz.

Iako blještavilo i reklame mogu omesti naše svetkovine, tradicija darivanja povezana je s Nikolom. A njegova se velikodušnost temeljila na njegovoj odanosti Isusu. Nikola je znao da je Krist pokazao neslućenu velikodušnost, donoseći najdragocjeniji dar: Boga. Isus je »Bog s nama« (r. 23). I donio nam je dar života. U svijetu smrti »on će izbaviti svoj narod od njegovih grijeha« (r. 21).

Kada vjerujemo u Isusa, širi se požrtvovna velikodušnost. Brinemo se o potrebama drugih i podmirujemo ih kako to Bog čini za nas. To je priča o Svetom Nikoli; ali mnogo više od toga, to je priča o Bogu.

– Winn Collier

Bože, želimo biti velikodušni poput tebe.