Grad pravednosti

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 13:14-21
14 Jer ovdje nemamo trajnog grada, nego tražimo onaj koji će doći. 15 Po njemu dakle prinosimo svagda Bogu zahvalnu žrtvu, to jest plod usana koje slave njegovo ime! 16 A ne zaboravljajte dobročinstva i zajedništva, jer se takvim žrtvama ugađa Bogu! 17 Slušajte svoje predstojnike i budite im podložni, jer oni bdiju nad vašim dušama kao oni koji će polagati račun; da to s radošću čine, a ne uzdišući, jer vam to ne pomaže! 18 Molite za nas, jer se uzdamo u to da imamo dobru savjest i da se nastojimo u svemu dobro vladati. 19 A još vas više molim da to činite, kako bih se što prije vratio k vama.
Završna želja
20 A Bog mira, koji po krvi vječnoga Saveza uskrisi od mrtvih velikoga pastira ovaca, Gospodina našega Isusa, 21 neka vas usavrši u svakome dobru, da vršite njegovu volju, čineći u nama što je ugodno pred njim, po Isusu Kristu kojemu slava u vijeke vjekova! Amen.

… neka vas usavrši u svakome dobru, da vršite njegovu volju, čineći u nama što je ugodno pred njim,…

Hebrejima 13:21

NA Silvestrovo 2000. godine dužnosnici jednoga većega grada pažljivo su otvorili sto godina staru vremensku kapsulu. U njoj su bila pohranjena predviđanja nekih vođa koji su se nadali napretku. Gradonačelnikova poruka nudila je drukčiji pristup. »Neka nam bude dopušteno izraziti jednu nadu koja je iznad svih ostalih… (da) kao nacija, narod i grad, shvatite da ste rasli u pravednosti, jer to je ono što uzdiže naciju«, pisalo je.

Više od uspjeha, sreće ili mira poželio je da budući građani rastu u istinskoj pravednosti i čestitosti. Možda se ugledao na Isusa, koji je blagoslovio one koji »gladuju i žeđaju pravde« (Matej 5:6). No lako se obeshrabriti uzmemo li u obzir Božji savršeni standard.

Slava Bogu što se, da bismo rasli, ne moramo oslanjati na vlastite napore. Pisac Poslanice Hebrejima to je izrazio ovako: »A Bog mira… neka vas usavrši u svakome dobru, da vršite njegovu volju, čineći u nama što je ugodno pred njim, po Isusu Kristu…« (Hebrejima 13:20,21). Mi koji smo u Kristu, posvećeni smo njegovom krvlju kad povjerujemo u njega (r. 12), ali on čini da plod pravednosti u našim srcima raste čitavog života. I kada posrnemo, nastavimo tražiti grad »koji će doći« (r. 14) grad u kojemu će vladati Bog.

– Karem Pimpo

Oče naš, čini u nama ono što je tebi ugodno.