Potpuno predani Kristu

Pročitajte: Evanđelje po Marku 8:34-38
34 Tada dozva narod s učenicima i reče im: »Tko hoće mene slijediti, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ na sebe i neka tako ide za mnom! 35 Jer tko hoće spasiti svoj život, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život zbog mene i zbog evanđelja, spasit će ga. 36 Što koristi čovjeku ako zadobije sav svijet, a pritom izgubi svoj život? 37 Jer što može čovjek dati kao otkup za svoj život? 38 Tko se zastidi mene i mojih riječi pred ovim preljubotvornim i grješnim naraštajem, toga će se i Sin Čovječji zastidjeti kad dođe u slavi svojega Oca sa svetim anđelima.«

Što koristi čovjeku ako zadobije sav svijet, a pritom izgubi svoj život?

Marko 8:36

GODINE 1920. John Sung, šesto dijete kineskog pastora, dobio je stipendiju za studij u Americi. Diplomirao je s najvišim ocjenama, završio magisterij i doktorirao. Ali tijekom studija udaljio se od Boga. Zatim je jedne noći 1927. godine predao svoj život Kristu i osjetio poziv da bude propovjednik.

U Kini su ga čekale mnoge prilike za visoku plaću, ali na putu kući brodom, Duh Sveti potaknuo ga je da ostavi svoje ambicije. Kao znak svoje predanosti, sva je svoja priznanja bacio u more; zadržao je samo svoju doktorsku diplomu koju je darovao roditeljima u znak poštovanja.

John Sung razumio je što je Isus rekao o tome što znači postati njegov učenik: »Što, dakle, koristi čovjeku da dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život?« (r. 36, K. S.). Dok se odričemo sami sebe i ostavljamo stari život kako bismo slijedili Krista i njegovo vodstvo (r. 34,35), možda ćemo morati žrtvovati želje i materijalnu dobit koji nas ometaju da ga slijedimo.

Sljedećih dvanaest godina John je cijelim srcem obavljao svoju zadaću koju mu je Bog dao, propovijedajući evanđelje tisućama diljem Kine i jugoistočne Azije. Što je s nama? Možda nismo pozvani da budemo propovjednici ili misionari, ali gdje god nas Bog pozove da služimo, odazovimo se.

– Jasmine Goh

Oče, pomogni nam da ostavimo sve što nas sprječava
da ti se potpuno predamo.