Pozvani i opremljeni

Pročitajte: Knjiga Izlaska 31:1-11
1 Još zapovjedi Gospodin Mojsiju: 2 »Evo, pozvah po imenu Besalela, sina Urije, Hurova unuka, od plemena Judina, 3 i napunih ga duhom Božjim, umjetničkom mudrošću, uviđavnošću, razumom i svakom vještinom, 4 da napravi nacrte i da ih izvede u zlatu, srebru i mjedi, 5 da kleše i ukiva kamen, da reže drvo; ukratko, da izrađuje svaki posao. 6 Ujedno mu dadoh druga Oholiaba, sina Ahisamakova, od plemena Danova, i svima drugim vještacima u umjetnosti udijelih mudrost da izrade sve što sam ti zapovjedio: 7 šator svjedočanstva, kovčeg zakona, pomirilište nad njim i druge sprave u šatoru, 8 naime stol i njegove sprave, svijećnjak od čistog zlata sa svim njegovim spravama i žrtvenik kadioni, 9 zatim žrtvenik za žrtvu paljenicu sa svim njegovim spravama, umivaonicu i njezino podnožje, 10 sjajne haljine i sveto ruho za svećenika Arona i haljine njegovim sinovima za svećeničku službu, 11 zatim ulje pomazanja i kâd mirisni za svetište. Sve neka načine točno onako kako sam ti zapovjedio.«

… i napunih ga duhom Božjim, umjetničkom mudrošću, uviđavnošću, razumom i svakom vještinom…

Izlazak 31:3

»TVOJ posao tijekom međunarodne izložbe knjiga«, obavijestio me moj šef, »je organizirati izvještavanje s lica mjesta.« Osjećala sam strah jer je to za mene bilo nešto nova. »Bože, nikad nisam radila ništa slično. Molim te, pomogni mi.«

Bog je osigurao sve potrebno: iskusne tehničare i izvjestitelje, plus podsjetnike tijekom izložbe na detalje koje sam previdjela. Gledajući unatrag, znam da je emitiranje dobro prošlo, uz Božju pomoć. On je znao što je potrebno i potaknuo me da upotrijebim vještine koje mi je već dao.

Kad nas Bog pozove na zadatak, on nas i osposobljava za to. Kad je odredio da Besalel radi na izradi šatora, Besalel je već bio vješt majstor. Bog ga je dodatno opremio ispunivši ga svojim Duhom. Dao mu je i »umješnost, razumijevanje i sposobnost za svakovrsne poslove« (r. 3, K. S.). Bog mu je ujedno dao pomoćnika Oholiaba i »sposobne ljude« (r. 6). Uz njegovu pomoć, napravio je nacrt i izradio šator, namještaj i svećeničku odjeću. Sve je to bilo iznimno važno Izraelcima za ispravnom štovanje Boga (r. 7-11).

Besalel znači »u sjeni (zaštiti) Boga«. Taj je umjetnik pod Božjom zaštitom, u njegovoj snazi i providnosti radio na projektu života. Poslušajmo i mi hrabro njegov poticaj dok izvršavamo svoj zadatak. On će providjeti sve što nam treba.

– Karen Huang

Oče, daj nam hrabrosti da izvršimo svoj zadatak.