Odgajanje poljupcem

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 12:4-11
4 Jer još se ne oprijeste do krvi boreći se protiv grijeha, 5 i zaboraviste na opomenu koja vam govori kao sinovima:
»Sine moj, ne preziri stegu Gospodnju
i nemoj klonuti duhom kad te on pokudi!
6 Jer Gospodin stegom odgaja onoga koga ljubi,
i šiba svakog sina kojeg priznaje za svoga.«
7 Izdržite stegu! Bog postupa s vama kao sa svojom djecom, jer gdje je sin kojega otac ne odgaja stegom? 8 Ako li ste bez stege u kojoj dobiše svi udio, tada ste nezakoniti, a ne pravi sinovi. 9 Onda: stegom su nas odgajali naši tjelesni očevi, i štovali smo ih. Ne ćemo li se mnogo radije pokoravati Ocu duhova, da živimo? 10 Oni su nas stegom odgajali za vrijeme od malo dana, kako im se svidjelo, a On za ono što je spasonosno, da budemo dionici njegove svetosti. 11 Jer svaka stega ne donosi časovitu radost, nego žalost; ali poslije daje miran rod pravde onima koji su njome izvježbani.

Oni su nas stegom odgajali za vrijeme od malo dana, kako im se svidjelo, a On za ono što je spasonosno, da budemo dionici njegove svetosti.

Hebrejima 12:10

U svojoj priči Mudra žena George MacDonald govori o dvjema djevojkama čija sebičnost donosi svima patnju, uključujući i njih same, sve dok ih mudra žena ne podvrgne nizu testova kako bi im pomogla da ponovno postanu »drage«.

Nakon što djevojke padnu na svakom testu i dožive sram i odvojenost, jedna od njih, Rosamond, konačno shvaća da se ne može promijeniti. »Zar mi ne možete pomoći?« upita ona mudru ženu. »Možda mogu«, odgovorila je žena, »sada kad me već pitaš.« I uz božansku pomoć koju simbolizira mudra žena, Rosamond se počinje mijenjati. Zatim upita bi li joj žena oprostila sve nevolje koje je uzrokovala. »Da ti nisam oprostila«, rekla je, »nikada se ne bih potrudila kazniti te.«

Postoje trenuci kada nas Bog odgaja. Važno je razumjeti zašto. Njegovo ispravljanje nije kazna, nego očinska briga za našu dobrobit (r. 6). On također želi »da budemo dionici njegove svetosti«, uživamo u žetvi pravednosti i mira (r. 10-11). Svetost nas čini cjelovitima i »dragima« poput njega.

Rosamond pita mudru ženu kako može voljeti sebičnu djevojku poput nje. Sagnuvši se da ju poljubi, žena odgovori: »Vidjela sam što ćeš biti.« Bog odgaja s ljubavlju i željom da nas učini onakvima kakvima nas je zamislio.

– Sheridan Voysey

Koliko god bolan bio Božji odgoj, na naše je dobro.