Gledanje znakova

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 24:4-14,32,33
4 Isus im reče: »Gledajte da vas tko ne zavede! 5 Jer će mnogi doći u moje ime i reći: Ja sam Mesija. I mnoge će zavesti. 6 Čut ćete za ratove i glasove o ratovima. Gledajte da se ne uplašite! To mora doći, ali tada još nije svršetak. 7 Jer će se dignuti narod protiv naroda, kraljevstvo protiv kraljevstva. Posvuda će biti glad, kuga i potres. 8 Ali to je sve istom početak porođajnih boli. 9 Tada će vas predavati na muke i ubijat će vas; i zbog moga imena svi će vas narodi zamrziti. 10 Tada će se mnogi obeshrabriti, jedan će drugoga izdavati i jedan će drugoga zamrziti. 11 Lažni će proroci u velikom broju ustati i mnoge zavesti. 12 Jer će bezbožnost uzeti mah, ljubav će ohladnjeti kod mnogih. 13 Ali tko ustraje do kraja, spasit će se. 14 Ovo Evanđelje o kraljevstvu navješćivat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo svim narodima. Tada istom dolazi svršetak.
32 Naučite pouku od smokve: Kad njezine grane postanu sočne i lišće potjera, onda znate da je ljeto blizu. 33 Tako i vi, kad vidite sve to, znajte da je Sin Čovječji pred vratima.

Tako i vi, kad vidite sve to, znajte da je Sin Čovječji pred vratima.

Matej 24:33

»SVAKAKO dolazi. Mora!« Nick se probudio vrlo rano, odlučan gledati HMS Queen Elizabeth, glavni nosač zrakoplova Kraljevske mornarice, za koji se pričalo da će proći blizu nas. Iako se brodovi mornarice ne vide u Nickovoj aplikaciji za praćenje brodova, uočio je niz manjih koji su se približavali. Uputili smo se u naš vrt na obali jezera, gledati taj prizor.

Nekoliko trenutaka poslije najveći i najmoćniji ratni brod Kraljevske mornarice, u pratnji drugih plovila, prošao je tik uz našu kuću. Kakav prizor! Onaj koji bismo svi prespavali da Nick nije bio spreman i nije gledao znakove.

Kada su učenici pitali Isusa o njegovu povratku, dao im je znakove na koje trebaju paziti. Prirodne katastrofe i one uzrokovane ljudskim djelovanjem (r. 6,7) bit će tek »početak porođajnih boli« (r. 8). Zbog progona i lažnih učenja (r. 9-11) bit će teško ustrajati do kraja (r. 13). Ipak, sve to vrijeme Evanđelje će se širiti svijetom (r. 14).

Kada trpimo i svjedočimo nevoljama koje je Isus naveo, u iskušenju smo pomisliti da je svijet izvan kontrole. Ali nije. Isusove riječi potiču nadu. Kad vidimo te stvari, znat ćemo da je on »pred vratima« (r. 33). Sve veći kaos u našem svijetu samo potvrđuje Kristov plan. On uskoro dolazi.

– Debbi Fralick

Isuse, čekamo dan kada ćeš doći i donijeti trajni mir. Hvala ti što imaš plan koji ništa ne može promijeniti.