Riječi odražavaju srce

Pročitajte: Evanđelje po Luki 6:43-45
43 Dobro stablo ne rađa zla roda, i zlo stablo ne rađa dobra roda. 44 Svako se stablo poznaje po svome rodu. S trnja se ne beru smokve, i grožđe se ne bere s kupine. 45 Dobar čovjek iz dobra blaga svojega srca iznosi dobro; a zao čovjek iz zla blaga iznosi zlo. Jer čega je srce puno, o tom govore usta.

Dobar čovjek iz dobra blaga svojega srca iznosi dobro…

Luka 6:45

ŠTO učiniti da prestanu psovati? Srednja škola odlučila je postati »područje bez psovki«. Učenici su položili ovu prisegu: »Svečano obećavam da neću koristiti psovke bilo koje vrste unutar zidova i posjeda naše škole.« To je bio plemeniti pokušaj, ali, prema Isusovim riječima, nikakvo vanjsko pravilo ili obećanje ne može pokriti smrad psovanja.

Ružne i vulgarne riječi odražavaju ono što je u čovječjem srcu. Promjena počinje obnovom srca. Kao što ljudi prepoznaju vrstu stabla po njegovu plodu (r. 43,44), Isus je rekao da je naš govor uvjerljiv pokazatelj jesu li naša srca u skladu s njegovim putovima ili ne. Plod predstavlja nečiji govor, jer »čega je srce puno, o tom govore usta« (r. 45). Krist je rekao da ako stvarno želimo promijeniti ono što izlazi iz naših usta, prvo moramo promijeniti svoja srca, uz njegovu pomoć.

Riječi obećanja beskorisne su ako ne izlaze iz obnovljena i promijenjena srca. Možemo održati obećanja, pa i prestati govoriti vulgarne riječi, samo ako povjerujemo u Isusa (1 Korinćanima 12:3), a zatim pozovemo Duha Svetoga da nas ispuni (Efežanima 5:18). On djeluje u nama kako bi nas nadahnuo i pomogao nam da neprestano zahvaljujemo Bogu (r. 20) i drugima govorimo ohrabrujuće i poučne riječi (r. 4: 15,29; Kološanima 4:6).

– Marvin Williams

Dragi Isuse, pomogni nam da riječi koje govorimo časte tebe i pomažu drugima.