Što se tebe to tiče?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 21:15-22
15 Poslije objeda reče Isus Šimunu Petru: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Reče mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te ljubim.« Reče mu: »Pasi jaganjce moje!« 16 Reče mu opet drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Reče mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te ljubim.« Reče mu: »Pasi jaganjce moje!« 17 Reče mu treći put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Ožalosti se Petar što mu reče po treći put: »Ljubiš li me?« i reče mu: »Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te ljubim.« Reče mu Isus: »Pasi ovce moje! 18 Zaista, zaista kažem ti: Kad si bio mlađi, opasivao si se sam i išao si kamo si htio; a kad ostariš, raširit ćeš svoje ruke i drugi će te opasivati i odvesti kamo ne ćeš.« 19 A tim riječima htjede označiti kakvom će smrću proslaviti Boga. Na to mu reče: »Pođi za mnom!«
20 Petar se obazre i vidje gdje za njim ide onaj učenik koga je Isus ljubio, koji se na večeri naslonio na njegove grudi i rekao: »Gospodine, tko je taj koji će te izdati?« 21 Kad ga ugleda Petar, reče Isusu: »Gospodine, a što će ovaj?« 22 Reče mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti pođi za mnom!«

»Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti pođi za mnom!«

Ivan 21:22

»ZAŠTO sam ja dobila lizalicu od jagode, a ona od grožđa?« upitala je moja šestogodišnja nećakinja. Moji nećaci i nećakinje davno su me naučili da djeca često uspoređuju ono što dobiju s onim što dobiju drugi. To znači da bih, kao brižna teta, trebala bolje prosuđivati!

I ja ponekad uspoređujem ono što Bog meni daje, s onim što daje drugima. »Zašto ja imam ovo, a ona ono?« pitam Boga. To me podsjeća na pitanje koje je Šimun Petar postavio Isusu na Galilejskom jezeru. Isus je upravo oprostio Petru što ga je zanijekao i sada mu je govorio kakvom će smrću proslaviti Boga (r. 15-19). Međutim, umjesto potvrdnog odgovora na Isusov poziv da ga slijedi, Petar je upitao: »Gospodine, a što će ovaj (Ivan)?« (r. 21)

Isus je odgovorio: »… što se tebe to tiče?« (r. 22, K. S.) i dodao: »Ti me slijedi.« Vjerujem da bi i nama Isus rekao isto. Kad nam je već dao smjernice u nekom području našeg života, on želi naše povjerenje. Ne smijemo uspoređivati svoj put s putom drugih, nego ga jednostavno trebamo slijediti.

Više od trideset godina apostol Petar slijedio je Boga kao hrabri vođa prve crkve. Povijesni zapisi također pokazuju da je neustrašivo prigrlio smrt pod okrutnim carem Neronom. Budimo i mi postojani u nasljedovanju Krista, vjerujući mu.

– Karen Huang

Dragi Isuse, pomogni nam vjerno te slijediti.