Velikodušno darivanje

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 9:6-11
6 A ovo velim: tko oskudno sije, oskudno će i žeti, a tko obilno sije, obilno će i žeti. 7 Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu, a ne sa žalošću ili zbog prisile, jer Bog ljubi vesela darovatelja. 8 A Bog može učiniti da bude među vama obilna svaka milost, da u svemu imate svega svagda dovoljno i da vam preostane za svako dobro djelo; 9 kao što je pisano:
»Raskošno dade siromasima,
njegova pravda ostaje dovijeka.«
10 A onaj koji »daje sjeme sijaču«, dat će i kruh za jelo i umnožit će vaše sjeme i dat će da uzrastu plodovi vaše pravde, 11 da se u svemu obogatite za svaku darežljivost koja po nama iskazuje hvalu Bogu.

Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu…

2 Korinćanima 9:7

U izvanškolskome biblijskom klubu koji jednom tjedno vodi moja žena Sue, dogovoreno je da djeca daruju novac za pomoć djeci u ratom pogođenoj Ukrajini. Otprilike tjedan dana nakon što je Sue rekla našoj jedanaestogodišnjoj unuci Maggie za taj projekt, poštom smo od nje dobili pismo. Unutra je bilo 3,45 funti, zajedno s porukom: »Ovo je sve što imam za djecu u Ukrajini. Poslat ću još.«

Sue nije predložila Maggie da pomogne, ali možda ju je Duh potaknuo. I Maggie, koja voli Isusa i nastoji živjeti za njega, poslala je novac.

Možemo mnogo naučiti dok razmišljamo o ovom malom daru iz velikog srca. To je slika davanju o kojemu Pavao piše u 9. poglavlju Druge Poslanice Korinćanima. Prvo, apostol piše da trebamo davati »obilno« (r. 6). Dati sve što imamo svakako je velikodušno. Također piše da svoje darove trebamo davati radosno kako nas Bog vodi i koliko možemo, »a ne sa žalošću ili zbog prisile« (r. 7). Spominje i vrijednost davanja siromasima (r. 9) citirajući Psalam 112:9.

Kad se pokaže prilika, zapitajmo se što Bog želi da učinimo. Kada na Božji poticaj velikodušno i radosno dajemo onima koji su u potrebi, dajemo »hvalu Bogu« (2 Korinćanima 9:11). To je davanje od srca.

– Dave Branon

Bože, vodi nas da u darivanju budemo velikodušni, kakvi želiš da budemo odraz tvoga velikodušnog srca.