Što imate u ruci?

Pročitajte: Knjiga Izlaska 4:1-5
1 Mojsije odvrati: »Ali ako mi ne budu vjerovali i ako me ne poslušaju, nego reknu: Nije ti se Gospodin objavio?«
2 Tada mu Gospodin odvrati: »Što ti je to u ruci?« Odgovori: »Štap.«
3 I on zapovjedi: »Baci ga na zemlju!« Baci ga na zemlju, a on posta zmija. A Mojsije pobježe od nje.
4 I Gospodin zapovjedi Mojsiju: »Pruži ruku svoju i primi je za rep!« On pruži ruku i uhvati je. Ona opet posta štap u njegovoj ruci. 5 »Tako moraju vjerovati da ti se je objavio Gospodin, Bog njihovih otaca, Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev.«

Tada mu Gospodin odvrati: »Što ti je to u ruci?« Odgovori: »Štap.«

Izlazak 4:2

NEKOLIKO godina nakon obraćenja i posvećenja života Bogu, osjetila sam poticaj da okončam svoju novinarsku karijeru. Odlažući olovku i pisanje, nisam se mogla oteti dojmu da će me jednoga dana Bog pozvati da pišem njemu na slavu. Nakon godina lutanja mojom osobnom pustinjom, ohrabrila me priča o Mojsiju i njegovu štapu.

Mojsije, koji je odrastao u faraonovoj palači i imao svijetlu budućnost, pobjegao je iz Egipta i živio kao pastir. Kad ga je Bog pozvao, sigurno je mislio da mu nema što ponuditi, ali je naučio da Gospodin može koristiti bilo koga i bilo što sebi na slavu.

»Što ti je to u ruci?« upitao ga je Bog. »Štap«, odgovorio je Mojsije. Bog je uzvratio: »Baci ga na zemlju!« (r. 2,3) Mojsijev običan štap postao je zmija. Kad je uhvatio zmiju, Bog ju je ponovno pretvorio u štap (r. 3,4). Dao im je taj znak kako bi Izraelci povjerovali da im se »objavio Gospodin, Bog njihovih otaca, Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev« (r. 5). Kao što je Mojsije bacio svoj štap i ponovno ga uzeo, ja sam odložila svoju karijeru novinara u poslušnosti Bogu. Potom me je vodio da se ponovno uhvatim pisanja i sada pišem za njega.

Ne trebamo imati puno da bi nas Bog upotrijebio. Dovoljni su talenti koje nam je dao.

– Nancy Gavilanes

Niste sigurni odakle početi? Što imate u ruci?