Govoriti istinu

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:22-29
22 S obzirom na prijašnji način života, odložite staroga čovjeka koji se raspada u prevarljivim požudama 23 i obnovite se duhom svojega uma. 24 Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.
25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju!

Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome!

Efežanima 4:25

ČOVJEK je bio vješt u izbjegavanju plaćanja prometnih kazna laganjem. Kad bi se pojavio pred različitim sucima na sudu, ispričao bi istu priču: »Raskinuo sam s djevojkom i ona je uzela moj automobil bez pitanja.« Osim toga, bio je više puta ukoren zbog lošeg ponašanja na poslu. Tužitelji su ga konačno optužili za četiri točke krivokletstva i pet točaka za krivotvorenje zbog navodnog laganja sucima pod prisegom i davanja izmišljenih policijskih izvješća. Tom je čovjeku laganje postalo životnom navikom.

Nasuprot tome, apostol Pavao je rekao da je govoriti istinu životna navika vjernika u Isusa. Podsjetio je Efežane da su odbacili svoj stari način života i svoje živote predali Kristu (Efežanima 2:1-5). Sada su trebali živjeti kao nove osobe i usvojiti određene životne navike. Jedna je takva navika nešto s čim treba prestati – odbaciti laž, a druga je nešto što treba činiti – govori bližnjima istinu (4:25). Budući da je štitio jedinstvo crkve, od Efežana je očekivao da njihova riječ uvijek treba biti »dobra, na izgradnju« (r. 29).

Dok nam Duh Sveti pomaže, vjernici u Isusa mogu težiti očuvati »jedinstvo Duha« (r. 3). »Jedno tijelo i jedan Duh…« (r. 4) Tada će Bog biti slavljen.

– Marvin Williams

Dragi Bože, molimo te pomogni nam da odbacimo laž i govorimo istinu.