Iskoračiti u vjeri

Pročitajte: Jošua 3:7-17
7 A Gospodin reče Jošui: »Danas te počinjem činiti velikim u očima svega Izraela; neka zna da ću biti s tobom, kao što sam bio s Mojsijem. 8 Ti sad izdaj svećenicima koji nose zavjetni kovčeg zapovijed: Kad dođete na kraj vode na Jordanu, stanite na Jordanu!« 9 Tada reče Jošua sinovima Izraelovim: »Pristupite ovamo i čujte riječ Gospodina, Boga svojega!« 10 Dalje reče Jošua: »Po tome ćete spoznati da je živi Bog u vašoj sredini i da će odagnati ispred vas Kanaance, Hetite, Hivijce, Perižane, Girgašane, Amorejce i Jebusejce: 11 Evo, kovčeg Saveza Gospodina sve zemlje poći će pred vama preko Jordana! 12 Zato sad izaberite dvanaest ljudi iz Izraelovih plemena, iz svakoga plemena po jednoga! 13 Čim svećenici koji nose kovčeg Boga, Gospodina sve zemlje, stave svoje stope u vodu Jordana, iščeznut će voda Jordana. A voda što pritječe odozgo zaustavit će se kao nasip.«
14 Tako se podiže narod iz svojih šatora, da prijeđe preko Jordana, i svećenici ponesoše kovčeg zavjetni pred narodom. 15 I kad nosioci kovčega dođoše na Jordan i svećenici koji su nosili kovčeg staviše noge na kraju vode, a Jordan je bio istupio preko svih svojih obala, za cijelo vrijeme žetve, 16 tada se zaustavi voda. Voda što je pritjecala odozgo diže se gore kao nasip, na velikoj udaljenosti od grada Adame, koji leži kod Sartana. A voda što je tekla k moru pustinje, Slanome moru, oteče sasvim. Tako je prelazio narod: tamo, prema Jerihonu. 17 A svećenici koji su nosili kovčeg zavjetni, stajali su na suhu usred Jordana tvrdo dok sav narod ne prijeđe preko Jordana.

Kad dođete na kraj vode na Jordanu, stanite na Jordanu!

Jošua 3:8

GOSTUJUĆI je govornik držao predavanje o mudrosti povjerenja u Boga i »zakoračenja u rijeku«. Govorio je o pastoru koji je vjerovao Bogu i odlučio govoriti istine iz Biblije u propovijedi unatoč novim strožim zakonima njegove zemlje. Osuđen je za zločine iz mržnje i proveo je trideset dana u zatvoru. Ali na njegov je slučaj uložena žalba i sud je presudio da ima pravo na osobno tumačenje Biblije i poticanje drugih da slijede Isusa.

Svećenici koji su nosili Kovčeg saveza također su morali izabrati – ili zagaziti u vodu ili ostati na obali. Nakon što su pobjegli iz Egipta, Izraelci su četrdeset godina lutali pustinjom. Sada su stajali na obali rijeke Jordan, čiji je vodostaj bio opasno visok. No oni su učinili taj korak i Bog je učinio da voda prestane teći: »… tada se zaustavi voda. Voda što je pritjecala odozgor diže se gore kao nasip…« (r. 15,16).

Kada Bogu povjeravamo svoje živote, on nam daje hrabrost da krenemo naprijed, bilo da govorimo o biblijskim istinama bilo da zakoračimo u nepoznato. Tijekom suđenja pastoru, sud je čuo Evanđelje slušajući njegovu propovijed. Izraelci su sigurno prešli u obećanu zemlju i budućim naraštajima svjedočili »da je ruka Gospodnja jaka« (4:24).

Ako iskoračimo u vjeri, Bog će se pobrinuti za ostalo.

– Alyson Kieda

Trebamo tvoju hrabrost, Bože, da iskoračimo u vjeri.