Zgrabiti priliku

Pročitajte: Poslanica Kološanima 4:2-6
2 Ustrajte u molitvi, bdijte u njoj sa zahvaljivanjem! 3 Molite ujedno i za nas da nam Bog otvori vrata za propovijedanje Kristova otajstva zbog kojega sam u zatvoru, 4 da ga navješćujem kako trebam govoriti! 5 Mudro živite prema onima koji su vani, koristeći se dobrom prigodom! 6 Vaša riječ neka je svagda ljubazna, začinjena solju, da znate odgovarati svakome kako treba!

Mudro živite prema onima koji su vani, koristeći se dobrom prigodom!

Kološanima 4:5

BILA je to poznata godišnja veslačka utrka između sveučilišta Oxford i Cambridge. Na obalama rijeke Temze okupilo se oko 250.000 gledatelja, a još petnaest milijuna pratilo je utrku na televiziji.

»Napetost je bila golema«, prisjetio se vikar Chris Rimmer nakon iscrpljujućega sedmomjesečnog razdoblja treniranja za oxfordsku rezervnu momčad. No unatoč silnim naporima, Rimmer nije bio usredotočen samo na utrku. Toga je dana žudio s drugima podijeliti vjeru u Boga. Srećom, došlo je do neočekivanog kašnjenja od pet minuta. Rimmer je zgrabio priliku, okupio momčad i pomolio se. »Bilo je to stvarno poseban trenutak toga ludog dana«, razmišljao je poslije.

Samo nekoliko minuta prije spuštanja startne zastavice, Rimmer nije propustio svoj trenutak. Iskoristiti priliku i govoriti o vjeru u Boga s drugima odražava Pavlovo ohrabrenje zapisano u Kološanima (r. 5). Čitamo: »Ustrajte u molitvi, bdijte u njoj sa zahvaljivanjem!« (r. 2), tražeći od Boga da »otvori vrata za propovijedanje Kristova otajstva« (r. 3). Trebali su se mudro ponašati (r. 5) i govoriti riječ koja je ljubazna, »začinjena solju« (r. 6).

Božja ljubav u našim srcima žudi doprijeti do drugih, a život nam nudi mnoge mogućnosti. Iskoristimo ih.

– Anne Le Tissier

Bože, molimo te, pomogni nam da ne propustimo priliku s nekim razgovarati o tvojoj ljubavi i istini.