Bog s nama

Pročitajte: Psalam 23
1 Gospod je moj pastir,
ništa mi ne nedostaje.
2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim
i počinem kraj mirnih voda.
3 On mi krijepi dušu.
Zbog svoga imena vodi me pravim stazama.
4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom,
ne bojim se zla jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i tvoja palica me tješe.
5 Spremaš preda mnom stol
naočigled mojim neprijateljima.
Glavu mi mažeš uljem;
moja se čaša prelijeva.

6 Samo će me sreća i milost pratiti
kroz sve dane života moga
i stanovat ću u kući Gospodnjoj
dok živim.

Ako bih morao i putovati tamnom gudurom, ne bojim se zla jer ti si sa mnom.

Psalam 23:4

»ŠTO je srž moje vjere?« zapitala se vikarica Sandra. Tijekom jedne »užasne godine« počela je jasnije shvaćati. Preselila se u zahtjevnu novu župu, otac joj je iznenada umro, bila je podvrgnuta teškoj operaciji, a onda joj je neočekivano umrla i majka. Razmišljala je: »Nisam više mogla nastaviti služiti u crkvi, povukla sam se i bila odsutna gotovo pet mjeseci.«

Sandra se osjećala kao da je sve nestalo – osim poznatog retka iz Psalma 23 koji joj je pao na pamet: »Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom« (r. 4, K. S.). Od tada se držala riječi »jer si ti sa mnom« kao spasonosnog užeta, oslanjajući se na Boga kroz sve turbulencije i neizvjesnosti.

U godinama koje su uslijedile, kad je Sandra obnovila nadu u Bogu i oporavila se i osobno i profesionalno, u središtu svog života održavala je ovu jednostavnu, ali duboku istinu: »Bog je sa mnom«. Time ponavlja Davidovo iskustvo da ga Bog nikada neće ostaviti, ni dok hoda »tamnom gudurom« bježeći od svojih neprijatelja.

I mi možemo pronaći utjehu i nadu u Božjem obećanju: »On mi krijepi dušu… vodi me pravim stazama… samo će me sreća i milost pratit kroz sve dane života moga…« (r. 3,6).

– Amy Boucher Pye

Oče, ti nas vodiš kroz tamne gudure. Pomogni nam da ne zaboravimo da se ne moramo bojati, jer si ti s nama.