Vježbanje prisjećanja

Pročitajte: Knjiga Izlaska 20:8-11
8 Pazi na to da posvetiš subotu! 9 Šest dana radi i vrši sve svoje poslove! 10 Ali sedmi je dan odmora u čast Gospodinu, Bogu tvojemu. Tad ne smiješ raditi nikakva posla, ni ti ni tvoj sin ili tvoja kći, ni tvoj sluga, ni tvoja sluškinja, ni tvoja stoka, ni stranac koji boravi kod tebe unutar tvojih vrata! 11 Jer u šest dana stvori Gospodin nebo i zemlju, more i sve što je u njima, ali sedmi dan on otpočinu. Zato je Gospodin blagoslovio i posvetio subotu.

Pazi na to da posvetiš subotu!

Izlazak 20:8

JESTE li ikada bili usred pričanja priče i onda zastali, zapeli na detaljima poput imena ili datuma kojih se niste mogli sjetiti. Nedavne studije pokazuju da nije problem naše pamćenje, već je problem naša sposobnost da vratimo upamćeno. Bez neke vrste redovitog vježbanja, sjećanjima je teško pristupiti.

Jedan od načina da se poboljša ta sposobnost vraćanja je redovito izvršavanje radnji ili prisjećanje određenih uspomena. Naš Stvoritelj Bog je to znao, pa je naredio Izraelcima da odvoje jedan dan u tjednu za bogoslužje i odmor. Osim fizičkog odmora koji proizlazi iz takva predaha, dobivamo priliku vježbati um, prisjetiti se da »u šest dana stvori Gospodin nebo i zemlju, more i sve što je u njima« (r. 11). Pomaže nam prisjetiti se da je on Bog, a ne mi.

U užurbanosti života ponekad gubimo kontrolu nad sjećanjima na ono što je Bog učinio za nas i za druge. Zaboravljamo tko pažljivo bdije nad našim životima i tko obećava svoju prisutnost kada se osjećamo shrvani i sami. Odmor od naše rutine pruža nam priliku za potrebno »vježbanje prisjećanja« – namjernu odluku da stanemo i prisjetimo se našeg Boga i ne zaboravimo »nijednog dobročinstva njegova« (Psalam 103:2).

– John Blase

Dragi Bože, molimo te podsjeti nas i daj nam mudrosti da zastanemo i sjetimo se tebe.